"Primárky" letošních parlamentních voleb (na brněnském gymnáziu) vyhrála pravice v čele s TOP 09

3. 5. 2010 | 08:00
Přestože to zní legračně, můžou se letošní studentské volby na brněnském gymnáziu stát do jisté míry podobným hybným elementem, jaký mají volby v prvním americkém státě zahajující maratón amerických prezidentkých voleb. Kdo v nich uspěje, většinou "jede", kdo v nich neuspěje, "končí".
Přestože je to v našich poměrech do jisté míry nadsazené, tato skutečnost se nezdá být úplně nemožná. Zpočátku se tato akce Člověka v tísni s cílem přitáhnout zájem teenagerů o volby zdála být spíše neškodnou a úsměvnou hrou. Postupně však začala mít svůj valivý efekt, což si najednou začali uvědomovat mocní "oranžoví župani". Bylo zajímavé sledovat, jak strana, ohánějící se při každém "pšouku" průzkumy veřejného mínění, najednou o tuto "teenagerskou" agenturu nemá zájem. Lze si samozřejmě klást otázku, do jaké míry lze ovlivnit (nechce se mi říkat přímo koupit) výzkum veřejného mínění u velké agentury, jedno však je jisté. Agenturu "polovoličů" ze středních škol nemá nikdo pod kontrolou a nelze ji nijak ovlivnit či koupit. Mladí v tomto věku jsou sice radikální (o čemž svědčí i vysoký volební výsledek "pirátské" strany), přesto v této volbě bylo cosi čerstvého. Teenageři neuvěřili populární vějičce platící často na nás dospělé typu "dáme všechno všem a to všechno zadarmo". Župani (snad nejvíce středočeský hejtman David Rath) si začali uvědomovat jedno vcelku významné riziko: že by totiž rodiče (voliči) místo tradičních planých slibů poslechli nečekaně své děti a "primárkový" efekt by byl na světě! Proto také po prozření na krajích následovalo horečnaté hledání způsobu, jak tuto studentskou hru, která přestože není ničím jiným než "výzkumem veřejného mínění mezi studenty", co nejdříve utnout. Nakonec bylo rozhodnuto, že výsledky budou zveřejněny až po parlamentních volbách. A nebýt statečného postoje brněnského učitele Jana Pulkrábka, který nečekané výsledky zveřejnil, vše by dopadlo podle hesla " "silnější vyhrává". A proto nenechme vyvanout "ducha amerických primárek" a pořádně vyvětrejme!
(MUDr. Robert Dojčár- 29.4.2010)