Po volbách.

29. 10. 2013

Vážení voliči,

dovolte mně, abych Vám poděkoval za hlasy v předčasných parlamentních volbách pro TOP 09 a za preferenční hlasy pro mě.  Poděkování patří všem, kteří k volbám přišli. Volební účast těsně pod 60 procent je podle mě velmi nízká a v Olomouckém kraji přišlo vyjádřit svůj názor ještě o procento méně voličů. Ti, kteří nepřišli a neuplatnili právo volit budoucí směřování své země, si bohužel asi neuvědomují, že tak jejich hlas propadl a volby ovlivnil možná jinak, než si sami představují a přejí.

Pokud se podíváme na výsledky, pak z nich je zřejmé, že pravicové strany (v tomto zjednodušeném porovnání srovnávám pouze TOP 09 a ODS) jsou na tom v našem kraji hůře než v dalších regionech republiky, ještě menší zisk byl dosažen jen v Moravskoslezském kraji. Neovlivnily to ani hlasy pro KDU-čSL – tato strana obdržela v krajích Vysočina, Jihomoravském a Zlínském více než 10 % hlasů, v našem kraji byl jejich výsledek obdobný jako u TOP 09. Je zřejmé, že jsme kraj značně levicový a výsledky ovlivnili i nerozhodnutí voliči. O zhruba 2 procenta nad celostátní průměr v našem kraji získala čSSD, KSčM a Úsvit (toto hnutí mělo nejvyšší procento ve Zlínském kraji) a o 1 procento ANO. Nad výsledky se musíme v rámci celostátní i krajské politiky TOP 09 detailněji zamyslet a analyzovat je.

S preferenčními hlasy jsme na tom byli s lídrem kandidátky MUDr. J. Chalánkovou prakticky stejně. Dělilo nás pouze 16 preferenčních hlasů (asi nejnižší rozdíl v rámci všech kandidátek ve všech krajích), což je při počtu více než půl milionu oprávněných voličů číslo zanedbatelné. V celé republice za TOP 09 s podporou Starostů kandidovalo 345 kandidátů, procento preferenčních hlasů z nich mělo vyšší než my pouze 12 (suverénně v rámci republiky zvítězil na preferenční hlasy předseda TOP 09 K. Schwarzenberg).

Za Vaše hlasy Vám, vážení voliči, děkuji a vážím si jich. I když v Poslanecké sněmovně Parlamentu čR v nastávajícím volebním období nejsem, vynasnažím se být nápomocen při řešení Vašich problémů.

Prof. Bořivoj Šarapatka

Volby: