Nezaměstnaní můžou pracovat pro TJ Spartak Přerov

1. 11. 2011 | 10:00

Přerov – Přerovští radní mají nový recept na nezaměstnanost, s níž se region dlouhodobě potýká. Rozhodli se rozšířit veřejné služby pro lidi bez práce, kteří jsou závislí pouze na dávkách hmotné nouze. Vedení města se tak chce připravit na novinku, která vejde v platnost už za dva měsíce. Nezaměstnaným proto nabídne uplatnění v místní Tělovýchovné jednotě Spartak.
„Od 1. ledna roku 2012 vstoupí v platnost nová právní úprava, podle níž bude výkon veřejné služby povinný pro všechny uchazeče o zaměstnání, kteří budou v evidenci příslušného Úřadu práce déle než dva měsíce,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín. (TOP 09). Ten vítá, že budou lidé bez zaměstnání pracovat pro tělovýchovnou jednotu.
„Spartak má převážnou část svých pozemků ve výpůjčce od města Přerova. Veřejná služba by probíhala právě v oblasti údržby těchto pozemků. Tuto práci by vykonávalo až osm lidí,“ řekl náměstek.
Přerovský Úřad práce eviduje kolem sedmi a půl tisíce nezaměstnaných, z toho necelých tři tisíce uchazečů má trvalé bydliště v Přerově. „Dá se tedy předpokládat, že okruh vykonavatelů veřejné služby se od příštího roku výrazně rozšíří,“ zmínila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Nezaměstnaní můžou pracovat pro Spartak

Kvůli nové právní úpravě město vítá každou další aktivitu subjektů, které mají zájem spolupracovat při organizování institutu veřejné služby. V současné době má přerovský magistrát uzavřené smlouvy o vzájemné spolupráci v oblasti veřejné služby s 25 subjekty.
„Sám jsem zvědavý, jak to dopadne. Zatím máme tu zkušenost, že dlouhodobě nezaměstnaní nemají příliš zájem provádět veřejnou službu, i když pro ně máme podmínky,“ řekl jednatel Technických služeb města Přerova a radní Václav Zatloukal (ČSSD).
Podle náměstka Hluzína si budou muset nezaměstnaní vybrat – buď budou pracovat ve prospěch města, nebo přijdou o příjmy od státu. „Pokud lidé tuto formu práce odmítnou, přijdou nejen o sociální dávky, ale stát za ně rovněž nebude platit ani sociální a zdravotní pojištění,“ zdůraznil náměstek Hluzín.

Přerovský a hranický deník | 1.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETRA POLÁKOVÁ­UVÍROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme