Městský dům v Přerově bude mít konečně vlastní šatny

Prostory pro účinkující i opravené sociální zařízení by měly být hotové na podzim

3. 8. 2011 | 10:00

Přerov - Už za pár týdnů odstartují v Městském domě v Přerově další změny. Tentokrát se bude rekonstruovat sousední dům s popisným číslem osm, konkrétně dvorní část objektu, kde vzniknou šatny pro účinkující i nové sociální zařízení. Zadání veřejné zakázky schválili na svém posledním zasedání přerovští radní.
Vybudování nových šaten bylo pro představitele města prioritou, protože do původních prostor šaten Městského domu, které mělo město v pronájmu od soukromé firmy, už nemají účinkující přístup.
„V letošním roce chceme stihnout hlavně přebudování prostor ve dvorním traktu budovy na šatny pro účinkující. To je věc, která nepočká,“ potvrdil nedávno náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).
V první etapě je v plánu kromě budování šaten i rekonstrukce sociálního zařízení. „Začít by se mělo na podzim, v září, a konec prací je naplánovaný podle prvotních odhadů na konec listopadu,“ sdělil primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD). Jak dále uvedl, náklady bez DPH se podle prvotních odhadů budou pohybovat okolo šestnácti milionů korun.
I když bude mít firma na přebudování nových prostor několik týdnů, radní si raději nechávají zadní vrátka a připravují i náhradní řešení pro případ, kdyby se rekonstrukce nečekaně protáhly. „Jsme trochu skeptičtí a raději chceme mít záložní řešení. Proto připravujeme náhradní prostory šaten až do konce roku,“ vysvětlil primátor. Jak totiž upozornil, Přerov čeká na podzim nabitý kulturní program.
Kromě jazzového festivalu, který se uskuteční na konci října, do Městského domu zavítá i filharmonie či známý hudebník Pavel Šporcl. „Chceme proto zajistit pro tyto účinkující důstojné zázemí,“ dodal Lajtoch. Ve hře je podle jeho slov například možnost pronájmu domu v Kratochvílově ulici číslo 3. Vše je však zatím v jednání.
Ve druhé etapě by pak například v Městském domě měla vzniknout i nová centrální recepce, která by byla k dispozici všem návštěvníkům, kteří sem zavítají.
Přestavby a budování v sousední budově Městského domu, která už léta hyzdí náměstí a její rekonstrukce byla už nutností, jsou další částí rozsáhlé rekonstrukce samotného Městského domu. Proměna kulturního stánku bude probíhat v několika následujících letech a město do ní hodlá ročně investovat částku od patnácti do dvaceti milionů korun. Práce jsou rozloženy až do roku 2018. Hlavním důvodem nákladného projektu je špatný stav obou budov v centru města.

Přerovský a hranický deník | 3.8.2011 | rubrika: Hranicko a Přerovsko | strana: 2 | autor: NADĚŽDA ŠVRČKOVÁ