Chodci kličkují v koloně aut

Objížďka tahu na Brno komplikuje život nejenom řidičům, ale i cyklistům. Pro pěší tu dokonce není jediný přechod

8. 6. 2011 | 15:00

Olomouc - Nejen řidiči, ale také pěší a cyklisté se musejí obrnit pevnými nervy, když se chtějí pohybovat v ulici Na Vozovce, kudy vede objízdná trasa z centra Olomouce na Brno. Situace se zostřuje zvláště během dopravní špičky a přejít přes cestu tu není zrovna snadné a bezpečné. Stanovit jinou objížďku kvůli uzavřené Wolkerově ulici nejde. Omezení potrvá až do konce prázdnin.
Ulice Na Vozovce do minulého týdne patřila mezi jednu z klidnějších lokalit v centru Olomouce. Radnice tehdy přiznala, že situaci kolem uzavírky Wolkerovy ulice a objízdné trasy přes ulici Na Vozovce podcenila, tvořily se tu dlouhé kolony. Jiné řešení však nemá.
Do redakce přišel podnět od obyvatele sousedící ulice Mozartova.
Místo je problematické i pro chodce. „Objížďka po ulici Na Vozovce je především odpoledne hodně nešťastná.
Na celé ulici totiž není jediný přechod pro chodce a přejít ulici dá hodně práce. Navíc přímo v křižovatce Mozartova a Na Vozovce se propadá kanál. Už tam sice dali značku omezující rychlost na třicet kilometrů v hodině, ale stejně každé auto do kanálu najede a jsem zvědavý, jestli to vydrží po celou dobu objížďky,“ upozornil Juraj Aláč, obyvatel Mozartovy ulice, která se napojuje na ulici Na Vozovce. Místem projíždí také velké množství cyklistů, kteří směřují například do Čechových sadů. „Ulicí Na Vozovce vede cyklistická trasa, která je velmi hojně využívaná. V posledních dnech se na kole po silnici v této ulici nedá v podstatě jet. Kudy se mají cyklisté vydat? Bylo to tu jedno z mála míst, kde nebyl tak hustý provoz aut a dalo se tudy na kole celkem v pohodě jezdit. Aby se tam za současného provozu vešli bezpečně i cyklisté, musel by být zákaz parkování po obou stranách, ne jen po jedné,“ komentoval v internetové diskusi uživatel Honza článek, ve kterém jsme psali o náporu v lokalitě.
Radní veřejnost dopředu dostatečně neinformovali o uzavření Wolkerovy ulice a následně museli řešit situaci kolem objížďky ve směru z centra na Brno. Dodali sem značky zakazující stání na straně ve směru od Krapkovy ulice po městský průtah. Do ulice také nesmějí vjet vozidla nad 3,5 tuny.

S omezením se tu podle magistrátu budou motoristé, cyklisti i chodci potkávat až do konce prázdnin. Objízdná trasa od Brna do centra vede po ulici Albertově, Foersterově a třídě Svornosti.
Vedení města už v minulém týdnu potvrdilo, že jiná varianta vedení objížděk není. „Nejde najít jinou trasu než přes ulici Na Vozovce. Směrem na třídu Svornosti z Krapkovy ulice je totiž přikázaný směr doprava. Řidiči hledají cesty na hraně předpisů. Pokoušejí se jet ulicí Na Vozovce i v protisměru. Proto z Foersterovy ulice zakážeme odbočení doprava a zároveň v ulici Na Vozovce zakážeme jakékoli stání. Směrem do města budou řidiči moci využít jen třídu Svornosti,“ doplnil náměstek primátora Ivo Vlach s tím, že tu zostří

Olomoucký deník | 8.6.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: VERONIKA KOLESÁROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme