1. ledna 2012. Za jesle můžete dát i stovky korun měsíčně navíc

Pokud dáváte své děti do jeslí, zbystřete. Od příštího roku totiž podraží. I když je podle provozovatelů zařízení příliš brzy na to říkat přesné částky, může se jednat o desítky až stovky korun měsíčně.

1. 8. 2011 | 14:00

OLOMOUCKÝ KRAJ O desítky, možná až o stovky korun měsíčně navíc budou nejspíš brzy muset ze svých peněženek vytáhnout rodiče, kteří dávají své potomky do jeslí. Zařízení pro nejmenší děti v lednu zasáhne plánované zvýšení daně z  přidané hodnoty. Ta by měla být ve výši 20 procent, u nižší sazby pak 14 procent.
Některých provozovatelů se dotkne i úprava zákona navržená ministerstvem zdravotnictví. To chce jesle vyjmout ze skupiny zdravotnických zařízení. Tím pádem by přestaly být osvobozené od placení daní, což logicky zvýší náklady na provoz. Oslovení provozovatelé sice předpokládají, že po rodičích budou chtít o něco více peněz, je podle nich ale příliš brzy na to říkat přesné částky.
„Nejedná se o děti nemocné, s postižením či děti rizikové. Není tak důvod, aby zdravé děti, které nepotřebují zdravotní péči, pobývaly ve zdravotnickém zařízení,“ uvedl k návrhu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Jesle dnes ze svých rozpočtů platí zřizovatelé. Nejdou na ně ani peníze z veřejného zdravotního pojištění či ze státního rozpočtu. Provozovatel rozhoduje, jak velkou část nákladů zaplatí sám, a jakou sumou se na nich budou podílet rodiče. „Výše příspěvků se může v jednotlivých jeslích výrazně lišit. V současné době se pohybuje řádově od několika set až do několika tisíc korun měsíčně,“ upozornil Sršeň.
O zvýšení poplatků od ledna přemýšlejí například v Přerově. „Naše příspěvková organizace sociálních služeb bude zpracovávat materiál, ve kterém navrhne zvýšení jesličkovného od 1. ledna 2012,“ potvrdil mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal. Dokument posoudí v  nadcházejících měsících radní, kteří rozhodnou o nové výši příspěvku za den pobytu.
V Olomouci jsou jedny městem zřizované a druhé soukromé jesle. Provoz městského zařízení stojí ročně 4,25 milionu korun. Rodičovské příspěvky z toho uhradí 1,7milionu. „Město doplácí na provoz jeslí zhruba dva a půl milionu korun. Zatím jsme se situací, která má v lednu nastat, nezabývali. Ale samozřejmě budeme,“ je přesvědčená náměstkyně olomouckého primátora Eva Machová.
Záležet bude na „možnostech“ rozpočtu navrženého pro příští rok. „Rozhodneme se podle toho, co bude pro městský rozpočet dál únosné,“ podotkla Machová. Pokud podle ní budou muset přikročit k navýšení poplatků, rádi by zohlednili nízkopříjmové rodiny.
Provozovatelka olomouckých soukromých jeslí Jolana Látalová předpokládá, že se u nich změna v sazbě daně projeví spíše ve zvýšených nákladech například na stravu. „Pokud dodavatel zvýší částku požadovanou za obědy, které od nich odebíráme, promítne se to i do cen u nás,“ uvedla Látalová.
Konkrétní částky nechtěla odhadovat ani prostějovská místostarostka Alena Rašková: „Jde o relativně čerstvou věc. Neumím teď přesně říct, jak náklady vzrostou.“ Pokud bude navýšení oproti současnosti podstatné, růst pocítí na výdajích ze svých kont i rodiče. „Ale nemyslím si, že by mělo jít o nějak velkou částku. Jesle často využívají lidé, kteří potřebují jít do práce právě z  finančních důvodů. Nepřipadalo by mi proto fér jim ještě zvyšovat výdaje,“ míní Rašková.
Ve většině městských jeslí se výše příspěvku odvíjí od příjmu rodiny. Například v Přerově lze za den zaplatit necelých šedesát, ale také přes sto dvacet korun.
Rodiče, kteří se chtějí vrátit do práce dříve, než jejich syn či dcera začnou chodit do školky, pak mají i další možnosti. Pokud nemají prarodiče ochotné starat se denně o vnouče, vypomáhají si matky vzájemně při hlídání nebo si rodina platí paní na hlídání. Přičemž druhá varianta je samozřejmě finančně náročná.

Mladá fronta DNES | 1.8.2011 | rubrika: Kraj Olomoucký | strana: 2 | autor: Jitka Janečková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme