× Staňte se našimi členy!

Komunální volby 2018

Volby se uskuteční ve dnech 5. a 6. října

Vyhledávání kandidátek

Abyste mohli zjistit, zda u Vás TOP 09 kandiduje, připravili jsme vyhledávání kandidátek. Můžete hledat rovnou dle názvu konkrétního území (funguje napříč všemi kategoriemi od obcí, přes města, statutární města a Prahu až po městské části a obvody) nebo nechat si vypsat kandidátky v určitém kraji či okrese. Kandidátky se průběžně doplňují.

Kraj:
Okres:
Obec:
Městská část:
Statusy území:
Kandidátka:

Kandidátka TOP 09 a nezávislých  pro komunální volby 2018 v Olomouci

Více informací naleznete zde

Jak hlasovat ve volbách do zastupitelstva

Podzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat Vaši obec v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Muže pak volit buď jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce. Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Křížkujete? Tak ještě počítejte

Také si myslíte, že je nejlepší zvolit na vaši radnici jednotlivé osobnosti napříč různými politickými stranami nebo hnutí? Možná se budete divit, ale je to omyl. Rozšířený a v dobré víře také hojně využívaný. Jenže nefunguje tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak je to možné?

Komunální volby totiž neznají preferenční hlasy! Nejdříve se sčítají hlasy pro politickou stranu a teprve pak dojde na hlasy, díky kterým se kandidáti posouvají na kandidátce směrem vzhůru, tedy ke zvolení. Na skok na kandidátce potřebuje každý kandidát v komunálních volbách mnohem více hlasů než kandidát do poslanecké sněmovny. Minimálně 10 procent. Volič, který by chtěl volit jen jednu konkrétní stranu a zároveň jakoby uplatnit "preferenční" hlasy na kandidátce a zakřížkoval by např. jen 5 kandidátů z 35, ale nikoli celou kandidátku, by dal pouze těchto 5 hlasů a 30 zbývajících by propadlo.

Kvůli dobrému úmyslu voliče a systému voleb pak mohou nastat naprosto paradoxní situace. Lídr a několik kandidátů na předních pozicích tak mohou být zvoleni do zastupitelstva i přesto, že získali méně hlasů než osobnosti, které voliči favorizují a jsou na nevolitelných místech. Ty pak nejenže zůstanou bez mandátu, ale hlasy určené jim přispějí ke zvolení kandidátů v čele.

Nevěříte? Máme příklad:

Obec má 15členné zastupitelstvo. Stranu XY vede neoblíbený lídr, který dostal od voličů pouze 10 hlasů. Dalších 12 kandidátů získalo po 120 hlasech, 2 kandidáti pak každý 110 hlasů. Strana dostala tedy celkem 1670 hlasů a získala 1 mandát.

Kdo bude nakonec zastupitelem?

Mandáty se rozdělují podle pořadí na kandidátní listině. Lídra může přeskočit jen kandidát, který by získal alespoň o 10 % hlasů více, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta. Průměr je 111,33 hlasů a nutný počet hlasů pro přeskočení je tedy o 10 procent více - 122,46 hlasů. Takový výsledek nemá nikdo, i když většina kandidátů získala dokonce 120 hlasů. Zastupitelem za stranu XY se přesto stává její lídr, který získal jen 10 hlasů.

Možná proto ve volbách do obcí a měst skočí na kandidátkách výš pouhá desetina kandidátů…

Dá se dělat jediné, sdělit toto všem, kteří chtějí jít k volbám a netuší, že by mohli promarnit své hlasy. A také volit odpovědně - celou kandidátku strany TOP 09 či koalic a sdružení, kde jsou její osobnosti.

Jakubec: Odříznout akvapark od Olomouce by byl problém

18. 9. 2014
Zvažovali jsme odříznutí města od akvaparku. Ale finanční dopad takového kroku by byl pro město horší než si akvapark nechat.

Aleš Jakubec: Jsem připravený stát se primátorem

17. 9. 2014
Pracoval jako uklízeč pokojů, číšník, kuchař či barman, pekl koláče, skládal krabice v supermarketu a byl také instruktorem lyžování. Nyní je osmatřicetiletý Aleš Jakubec učitelem a vědeckým pracovníkem na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Hra na referendum

17. 9. 2014
V pondělí proběhlo vcelku bouřlivé jednání olomouckého zastupitelstva, které rozhodovalo o tom, zda a kdy vypsat referendum o hazardu. Věc není ale zdaleka tak jednoduchá, jak to na první pohled vypadá.

TOP09: Podpoříme opravu zimního stadionu i třídy 1.máje

11. 9. 2014
Olomouc – Ještě větší zapojení Olomoučanů do veřejného dění, posílení významu jednotlivých městských částí a podpora neziskových organizací a zájmových spolků.

Olomoucká TOP 09 zahájila volební kampaň

10. 9. 2014
Olomouc – Program pro komunální volby představila dnes Olomoucká TOP 09. Jeho prioritou je větší zapojení občanů do veřejného dění, posílení významu jednotlivých částí města a podpora neziskových organizací a zájmových spolků.
Číst více

TOP 09 kandiduje ve 25 městech a obcích Olomouckého kraje. Do Senátu nominovala náměstka primátora.

14. 8. 2014
TOP 09 bude v podzimních komunálních volbách v Olomouckém kraji kandidovat ve 25 obcích a městech. Do Senátu pak nominovala společně s hnutím Starostové a nezávislí náměstka primátora Statutárního města Přerov.
 <  1 2 Články 11 - 16 z 16

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 OLOMOUCKÝ KRAJ