Upravíme nejen parky, ať máme kde odpočívat

8. 10. 2014

Mariánské Hory mají štěstí, odpočinkových zón se stromy, míst, kam se dá zajít na procházku je tady hned několik. Ale obvod má také smůlu, mnohá z těchto míst nejsou ve stavu, že by k návštěve právě lákaly.

Třeba park U rakety v srdci obvodu můžete navštívit, pokud hrajete DiscGolf a máte přitom pro strach uděláno. Radnice tam minulý rok v létě, mezi torza zdemolovaných laviček, nechala za bezmála 250 tisíc korun nainstalovat pro nadšence DiscGolfu devět stojanů na chytání disků. Na kultivaci travnatých ploch, prořezání křovin, lavičky, osvětlení či odpadkové koše – zkrátka vše co by park skutečně přiblížilo občanům obvodu – se už zapomnělo. A tak kdysi velmi oblíbená Raketa zůstává místem nepořádku a rejdištěm podivných existencí, kterému je nejlepší se vyhnout. Nedomyšlená investice je jedním z mnoha příkladů hloupého nakládání s věřejnými penězi. Místo aby radnice park dala do pořádku, strčila peníze do zařízení, které mělo přijít na řadu až poté a navíc ho mohl zaplatit soukromý investor a provozovatel.

Není to ovšem jediný mariánskohorský park, který má podivný osud. Dnes už se nikdo neptá, kolik před lety stál dřevěný altán, ozdobné balvany, lavičky a hlavně jezítko s můstkem, které nechala starostka Liana Janáčková instalovat v parku u ulice Přemyslovců a Mariánského náměstí. Realizace jejich architektonických ambicí tehdy udělala obvodu pořádný vítr v rozpočtu, přitom z laviček, balvanů a altánu už v parku nic nezbylo. Pochopitelně – lavičky i altán totiž sloužily hlavně nepřizpůsobivým, kteří je využívali k nočním, hodně hlasitým dýchánkům, takže nezbylo než je postupně zlikvidovat, aby se lidé v okolí vůbec v klidu vyspali. Do jezírka chodili zvesela močit návštěvníci nedaleké restaurace. Dnes už po něm zbyla jen díra plná kamení, ale hlavně odpadků a jakýchsi trubek z bývalé technologie. Přes jámu vede dřevěný most, který hrozí rozpadnutím, a je zázrak, že se na něm ještě nikdo nezranil.

Nechci už žádné další podobné hloupé výdaje. I proto chce TOP 09 v Mariánských Horách zrevidovat stav odpočinkových zón a postupně je opravit, aby se opět staly příjemným místem k odpočinku i zábavě.

Michal Zaydlar

Lídr kandidátky do zastupitelstva Mariánských Hor a Hulvák

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme