Moureček: Úvaha nad volbami v Ostravě

Letos je to jiné

9. 9. 2014

Začíná to vypadat, že Ostrava bude v říjnu tak přelepená plakáty jako nikdy.

Proč to ?

Dříve byly komunální volby nezajímavé, všichni se hrli do vysoké politiky a na radnice se dívali spatra. Dnes je nahoře přetlak a tak radnice už stojí za povšimnutí. A nejen za povšimnutí, přímo za lítý boj. Vždyť mnohé volební subjekty mají a budou mít ve vrcholu kampaně na území města stovky bilboardů. Výživná kampaň, kde občan vidí plakáty takového volebního subjektu kamkoli se ve městě pohne, vyjde na pár miliónů. A tady je ve hře další fenomén. Dříve se mezi sebou pachtily strany, peníze vzaly od drobných přispěvovatelů, podnikatelů, maďarských nebožtíků nebo „Dědiců“. Dnes tyto dříve hodně utrácející strany již mají určité problémy. ODSmá dluhy na sociálním a zdravotním pojištění, ČSSD čeká, jak dopadne kauza „Dědic“.

Ale objevil se nový fenomén politického a občanského hnutí nabízející nám zdánlivě lidovou politiku. Ano, lídři takovýchto uskupení si seženou podporovatele a příznivce, pár osob, které nastrčí veřejnosti a teď to hlavní, ze svého podnikání nalejou do reklam a médií milióny a vyrobí hnutí, které jsou vlastně jen oni sami. Vypadá to, že hnutí tady pohne se vším. Není za nimi žádná ideologie, jen peníze a populismus a ve výsledku získání moci, která zase napomůže rozvoji podnikání donátora.

Jestli demokracie pokulhávala díky nepoctivým politikům, tak teď dostává knockouty díky tomu, že se stala pro někoho zbožím. Ale demokracie má plus v to, že si ji lidé mohou vybrat, ale i mínus, že právě ji si mohou vybrat lidé. Lidská slepota a neznalost dějin a zapomínání toho, i co bylo předevčírem, je tím nebezpečím.

9.9.2014, Ostrava

Ing. Jaroslav Moureček, Top 09 Ostrava-Jih

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme