Gábor (TOP 09): Nulová tolerance hazardu je pompézní divadlo pro veřejnost

20. 6. 2016

Jakým způsobem by měl být omezován hazard v Liberci a je liberecký zastupitel František Gábor například pro nulovou toleranci kasin a heren v krajském městě. V dalším díle Politické koridy se Liberecká drbna ptala zástupců našeho města na připravovanou vyhlášku, která by měla zpřísnit podmínky provozování hazardu v Liberci.

Otázka redakce zněla:

Liberec chystá další regulaci hazardu, záměrem se budou zabývat zastupitelé na červnovém zasedání. Nová vyhláška by měla platit od 1. ledna 2017. Zatím není jasné, jakou podobu bude nová vyhláška mít a co vše budou muset provozovny hazardu splňovat. Jaké změny a body by měla nová vyhláška podle Vás obsahovat?

Odpověď našeho zastupitele Františka Gábora:

Nulová tolerance hazardu je pompézní divadlo pro veřejnost. Je to jen další sociální experiment současné vládní koalice. Při projednávání jsem kladl otázku: Jakým způsobem bude nahrazen výpadek příjmů v rozpočtu města? Jedná se o desítky milionů korun. Navrhl jsem zpracování komplexnější analýzy, která by zhodnotila nejen dopad na naše město, ale také na další obce v našem okolí. Lidé nepřestanou hrát.

Hazard se jen přesune do oblasti šedé ekonomiky. Tím nic nezískáme, jen ztratíme možnost jakékoli kontroly a případné regulace. A město přijde o důležitou část příjmu ve svém rozpočtu, kterou může investovat. Také, a to je velmi pravděpodobné, může nastat situace, že se hazard pouze přesune do nedalekých obcí. Ty však nemají potřebné zázemí pro jeho řešení. O chod malých obcí se stará starosta a několik úředníků. Nemají k dispozici obecní policii. Důsledky pro obce mohou být fatální. Co říct závěrem? Hazard musíme řešit racionálně. Po důkladné komplexní analýze.

Musíme využít všechny dostupné nástroje, zkušenosti z jiných regionů a orientovat se na výsledek. Výsledkem by neměl být úplný zákaz, ale kontrola a vytvoření nástrojů k okamžité regulaci, pokud to bude třeba. Toto je velmi citlivá oblast, špatná rozhodnutí můžou mít dalekosáhlé následky. Uvědomuji se, že se blíží krajské volby, že získat hlasy za každou cenu je pro některé z nás, politiků, jediným cílem. Ale politik si musí vždy uvědomovat, že právo rozhodovat má jen díky občanům, kteří jej volili. Politik je tu pro občany, pro budoucnost a nikdy nerozhoduje sám za sebe, nýbrž za všechny voliče.

ZDROJ: WWW.LIBERECKADRBNA.CZ, 20. 6. 2016