Gábor (TOP 09): Město by mělo inkasovat parkovné pouze na plochách, které samo zřídilo

22. 5. 2016
Liberecká drbna už počtvrté připravila další díl Politické koridy, ve které odpovídají na otázky redakce a čtenářů liberečtí zastupitelé. Čtvrté téma se týká parkovacího systému v krajském městě, který v posledních měsících doznal změn a další změny na sebe podle všeho nenechají dlouho čekat. Co si o současném parkovacím systému myslí náš liberecký zastupitel František Gábor
 
Otázka redakce zněla:
 
Parkovací systém v Liberci doznává v posledních měsících změn. Parkovné lze nově platit kartou přes chytrý telefon nebo tablet a počítá se také s posunutím času, od kterého je povinnost platit parkovné. Jak ale vyřešit přeplněná parkoviště v horním centru města a jak navýšit kapacitu parkovišť? Radnice připravuje studii, zda by pro tyto účely nemohla využít abonentská místa, která mají rezidenti předplacená na celý rok. To znamená nabídnout předplatitelům nějakou slevu za to, že přes den, když tam jejich auta nejsou, umožní jejich využití. Považujete tento krok za správný? Je podle vás cena parkovného v Liberci optimální? Jste pro zavedení bezplatného parkování na půl hodiny? 
 
Odpověď našeho zastupitele Františka Gábora:
 
Myslím, že město by mělo inkasovat parkovné pouze na plochách, které samo zřídilo a které také udržuje, což není v Liberci standardem. Stačí se podívat na „placené“ parkovací plochy pod OSSZ, nebo na Papírovém náměstí. To mám platit za to, že z auta vystoupím přímo do kaluže? Ale k tématu. Parkovací plochy zpoplatnit. Ceny jsou dostačující. Město není podnikatel, na všem nemusí vydělávat. Zajištění parkování je služba občanům. Ohledně parkování podél silnic, tam mi vždy placené parkování přišlo na hlavu postavené. Vytipovat místa, kde je největší potřeba a vybírat peníze, pouze z moci mně to tu patří, řidiči plať. Silnice město musí udržovat tak jako tak. Pravidla silničního provozu jasně říkají, kde parkovat lze. Na městě tedy je zajistit bezpečné parkování - aktivní dohled městské policie a ne investovat do automatů a tahat z řidičů peníze. A pokud si chce někdo parkovací místo koupit a mít jistotu zaparkování – proč ne, ale je to zcela dobrovolné. Místo se vyznačí, stejně jako se vyznačují místa pro invalidy. 
 
A problém abonentských míst? Vůbec nechápu, proč se takto dlouho řeší. Na co se připravuje studie? Není nic jednoduššího, než se zeptat samotných abonentů. Na to stačí obyčejný dotazník. A dokud se abonentů nezeptáme, můžeme utrácet za studie, jak chceme, stejně se nic nedozvíme. Osobně si myslím, že pokud si někdo abonentské místo platí, chce ho po celou dobu. Kdo z nás může s jistotou říct, že v 10 hodin dopoledne nikdy nepojede domů, nikdy si nic nezapomene, nikdy nepotřebuje k lékaři, nikdy není nemocný.
 
A v otázce parkování zdarma na půl hodiny? Podle mého názoru se tím parkovací systém jenom znepřehlední a zkomplikuje. Možná to je o racionálním přístupu městské policie (kamery dnes máme téměř na každém rohu). Vždy jsem oceňoval u našich strážníků nadhled, určitou toleranci, lidský přístup a hlavně profesionální výkon služby. Věřím, že by zvládli rozumně řešit i tu půlhodinku parkování zdarma. 

Zdroj: www.libereckadrbna.cz, 22. 5. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme