Gábor (TOP 09): Chci být hejtman, za kterého se nebudete muset stydět

30. 9. 2016

Málokterý kandidát na hejtmana má za sebou takové zkušenosti jako František Gábor. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Liberce byl totiž aktivním účastníkem války v Perském zálivu, které se zúčastnil jako člen protichemické jednotky.

V té době mu bylo pouhých jednadvacet let a ani po čtvrt století na zážitky z bojů nezapomněl. Připomíná je Liberečanům nejen prostřednictvím nejrůznějších akcí, jako byla například naposledy ukázka bitvy z Pouštní bouře ve veseckém areálu, ale bezpečnost, boj s terorismem a uprchlická krize se staly jedním ze stavebních kamenů jeho kampaně.

POMOC IZRAELE

„Chtěl bych požádat o pomoc Izrael, který má zkušené experty na boj s terorismem. Pomohli by proškolit naše policisty i úředníky, kteří se bezpečností zabývají," vysvětluje František Gábor. Jak sám ujišťuje, nechce samozřejmě nikoho strašit, ale spíše připravit obyvatele kraje na situace, které sice zdaleka nastat nemusí, ale bohužel mohou.

„Mám zkušenosti z válečných oblastí a vím, že nesmí trpět především ženy a děti, které k nám utíkají před válkou. Těm bychom měli pomoci. Náš mezinárodní závazek poskytnout ochranu uprchlíkům, ohroženým na životě, se ale samozřejmě nevztahuje na ekonomické migranty," upozorňuje kandidát na hejtmana.

RADNÍ I ZASTUPITEL

Ani v politice není František Gábor žádný nováček. Už v roce 2000 byl zvolen jako člen Demokratické unie krajským zastupitelem, o čtyři roky později byl dokonce jmenován radním pro regionální rozvoj. Mezitím se pokoušel stát i členem městského zastupitelstva, což se mu podařilo loni už jako členovi TOP 09. „Místo nadávek nad tím, jak to tamti dělají blbě, snažím se sám věci měnit," říká lídr TOP 09 ke svému angažmá v komunální politice.

František Gábor prožil svůj dosavadní život v Liberci. Tady se narodil, vystudoval a pracoval. Původním povoláním je vojenský chemik, ale pracoval mimo jiné i jako technický pracovník a náměstek ředitele liberecké společnosti na likvidaci nebezpečného odpadu. Nezapomíná ani na své kolegy z armády a v letech 2007 až 2013 byl sekretářem Československé obce legionářské. František Gábor je ženatý a má jednoho syna.

ROZHOVOR: Chci být hejtman, za kterého se nebudete muset stydět

Jaký je podle vás největší problém Libereckého kraje?

Mohl bych dlouze hovořit o tak důležitých tématech, jako jsou zdravotnictví, doprava, školství. Konkrétní návrhy na jejich řešení jsou podrobně uvedeny v našem programu. Chci tento prostor využít poukazem na něco hlubšího, co trápí nejen náš kraj, ale celou republiku: ze života se vytrácí obyčejná lidská slušnost. Bohužel na tom mají obrovský díl viny politici. Souboj politických ideálů stále víc nahrazují senzacemi, pomluvami, populismem a hulvátstvím. Místo ke spolupráci je spousta energie využita jen ke zmaru. Přitom kolem sebe vidím plno milých, slušných a pracovitých lidí. Máme krásná města a obce, úžasnou přírodu, památky. V kraji znám skvělé vojáky, odvážné hasiče a schopné policisty. Ale máme z toho i odpovídající pocit? Od roku 1989 jsme přece udělali ohromný kus práce. Opravili mnoho škol a silnic. Krajské zdravotnictví máme na úžasné úrovni. Obnovili jsme a modernizovali průmysl. Máme skvělou vysokou školu. Máme oprávněně na co být hrdí.

Jak byste ho řešil?

Nikoliv „by", ale už mnoho let to dělám. Spolupořádám akce, kde co nejpřitažlivější formou popularizujeme službu našich vojáků, činnost policie, hasičů a záchranářů. Je pro mě důležité podpořit v dětech a mládeži úctu, obdiv a hrdost na naši vlast, na Liberecký kraj i na každodenní odvahu lidí ve zmíněných profesích.

Chci v občanech znovu probudit zdravé vlastenectví a dokonce ochotu k branné povinnosti. Není svobody bez pravého vlastenectví, bez lidí připravených hájit svou vlast, bez vojáků, kteří slouží své zemi a pomáhají budovat bezpečnější svět pro všechny. Když se vrátím ke své úvodní myšlence úcta ke světu kolem mě, vždyť to je jen jiné jméno pro slušnost. A tak i jméno pro hodnoty, na nichž naše demokracie stojí a za něž naši předkové obětovali své životy. Proto chci být jednoduše hejtmanem, za kterého se nebudete stydět.

Čím si chcete získat voliče a proč?

Mým heslem je „každou korunu využít efektivně". Jsem přesvědčen, že peněz proudí ze státního rozpočtu do měst a krajů vcelku dostatek, regionální politici je však neumějí využívat. Chci dobře a odpovědně hospodařit, a i tak zajistit lidem kvalitní život. Tady si nemohu odpustit poznámku, že se mnohé strany předhánějí v předvolebních slibech, co komu kdo dá. Není mi však vždy jasné, jak to všechno rozdat bez zadlužení kraje. Podle mě však musíme umět poznat a nyní obětovat zbytné věci kvůli tomu, abychom později měli prostředky na ty nezbytné.

Mým druhým tématem je bezpečnost. Je smutným faktem, že toto téma je u nás i ve světě čím dál aktuálnější. Přesto je stále podceňované a dlouhodobě se mu téměř nikdo nevěnuje. TOP 09 přináší racionální řešení. Už více než rok žádáme, aby se vyčlenilo více peněz na ochranu.

Zda v našem kraji bude nebo nebude detenční zařízení, o tom nebude rozhodovat kraj. Ale pokud by v Libereckém kraji vzniklo, budeme trvat na tom, aby každý, kdo přijde, respektoval naše zákony. Musíme zajistit bezpečí našich lidí, nesmíme se ale bát dopředu.

Proč zrovna vy byste měl vést Liberecký kraj?

Práce v armádě mě naučila solidaritě, kamarádství a naučila mě také odpovědnosti, akceschopnosti a rozhodování. To jsou věci, které umím a chci přinést do krajské politiky.

S kým jste ochotný jít do koalice?

Se všemi demokraticky zvolenými stranami mimo KSČM.

Gabriela Volná Garbová

Zdroj: liberecky.denik.cz, 30. 9. 2016