Divadlo i zoo v Liberci chátrají. Jak pomoci?

26. 9. 2016

Volby do zastupitelstva Libereckého kraje se uskuteční již za necelé dva týdny. MF DNES se proto ptá lídrů nejsilnějších stran a sdružení na nejpalčivější regionální témata. Dnes je řeč o kultuře a speciálně o liberecké zoo a divadle. A zde jsou odpovědi Františka Gábora:

Divadlo F. X. Šaldy, které se může pochlubit třemi soubory a kvalitními herci, je ve špatném stavu. Město Liberec nemá dlouhodobě peníze na opravu novorenesanční budovy, ani modernějšího Malého divadla. Měl by pomoci kraj a jak?

Nejprve je zapotřebí dořešit financování jednotlivých souborů. Vzhledem ke kulturnímu významu v rámci celého kraje by je kraj měl spolufinancovat. Pro město je stávající stav trvale neudržitelný. Teprve poté řešme stav budovy a Malé divadlo. Na budovy lze čerpat řadu dotačních titulů, na trvalý provoz však nikoli. 

Jak konkrétně zachránit „uvadající“ libereckou zoologickou zahradu? Kraj sice nově přispívá na její provoz, nicméně neměl by příspěvek ještě zvýšit a pomoci například s dotací na vybudování nového slonince? 

Stejně jako u podpory ostatního turistického ruchu jsme zamrzli v socialismu, kdy bylo plánováno jedno auto na tři rodiny. Bez parkovacích ploch není možné počítat s trvalým nárůstem návštěvnosti. Není přímo nutné stavět parkovací dům, bylo by vhodné vzít si příklad z „lesních“ zatravněných parkovišť, které nehyzdí okolí a mohou být přirozenou součástí okolní přírody v Lidových sadech. To však vyžaduje dokončení územního plánu města, které je však pod stávajícím vedením stále v nedohlednu. Jinak stejně jako u divadla - zoo i botanická zahrada významně přesahují rámec města a rozhodně by se na jejich provozu měl kraj podílet více. Spolupráci však není možné rozvíjet bez konstruktivního přístupu města, který dosud chybí. 

Mladá fronta DNES, 26. 9. 2016 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme