Vize nové knihovny v Turnově

Anketa zastupitelů jako názorové puzzle

29. 5. 2018

Na dubnovém veřejném zasedání zastupitelstva města byl projednáván bod o nové budově Městské knihovny Antonína Marka. Jaká je vaše vize nové knihovny v Turnově a co by podle vás měla nová knihovna splňovat?

Odpověď MUDr. Daniela Hodíka, turnovského zastupitele za TOP 09:

Na zastupitelstvu nám byly představeny pro knihovnu dva možné objekty: buď postavit novou budovu v parku za plátnem letního kina, nebo rekonstrukce starého kina naproti divadlu. Současně zde byl prezentován nápad alternativního spojení aktivit střediska volného času Žluté ponorky a knihovny. Tímto nápadem jsem byl potěšen a podporuji ho.

Budu hlasovat pro novou budovu knihovny, pokud bude představovat projekt spojení aktivit Žluté ponorky a knihovny tak, aby se obě instituce vzájemně obohatily a doplňovaly. Jejich společné projekty a strategická poloha nové budovy za letním kinem pak, věřme, osloví i posedávající mládež ze stinných koutů parku!?

Byl bych rád, kdyby do takovéhoto nápadu mohli zasahovat nebo ho připomínkovat právě jeho současní i budoucí uživatelé. Vlastně nejlépe lidé, kteří tomu rozumí. Máme totiž několik projektů z minula, které byly politiky seškrtány, nebo zase v něčem předimenzovány tak, že jejich realizace, provoz a využití byly či jsou velmi nákladné a uživatelsky nevhodné. Město nemá peněz nazbyt.

A co se starou budovou kina? Zatím je v soukromých rukou. Ale existuje projekt rekonstrukce divadla s novou scénou. Vize by rozšířila prostor o další třetí scénu. Pak by se Turnov mohl stát v budoucnu kulturním drahokamem Českého ráje, všude známý svými divadelními a hudebními dílnami. Nebo třeba snad i vyhledávaným festivalem umění?

MUDR. DANIEL HODÍK, ZASTUPITEL ZA TOP 09

ZDROJ: TvA, 20. 5. 2018