Stanovisko TOP 09 Turnov k Domu přírody a zvyšování poplatků za odpady

27. 10. 2012

Filosofii vedení města, abychom byli rádi za každou dotaci, kde je podíl města pouze 10 %, aniž by se zkoumaly oprávněné náklady a účelnost vynaložených prostředků, odmítáme. Je třeba se ptát proč je to tak drahé (revitalizace zeleně, Dům přírody, říční pláže,...), kam se ztrácejí zbytečně vynaložené prostředky, nevracejí se někomu obloukem zpět?

Dům přírody: někde je připravených 30 milionů na rekonstrukci jedné budovy (za tyto peníze bychom pořídili 10 nových rodinných domů), udělá se malý projekt za asi 200 tis., zastupitelé odmítnou potřebují bližší údaje, tak se udělá kompletní projekt asi za 500 tis. (zastupitelé projekt nechtěli, chtěli jen upřesnění nákladů), kvůli pozdějším nákladům na provoz ze strany města v řádu statisíců ročně zastupitelé Dům přírody stále odmítají, přijde čas podání žádosti o dotaci, vedení města tedy opět prosazuje, aby byl vyjádřen souhlas se žádostí o dotaci s tím, že teď to přeci neshodíme ze stolu, když už stál projekt 800 tis.!

Pokud by byla žádost podána, schválena a projekt by se realizoval, cílový stav by znamenal zrekonstruování budovy bývalé školy v Dolánkách a 8 nástěnek s fotkami fauny a flory Českého ráje s důrazem na sokola stěhovavého, těchto 8 nástěnek může být umístěno na Dlaskově statku za podstatně méně vynaložených prostředků!

Všichni 3 zastupitelé za TOP 09 Turnov proto hlasovali proti Domu přírody, stejně jako proti zvýšení poplatků za odpady. Než se bude upravovat příjmová strana, je nejdříve třeba řešit stoupající náklady, zdůvodnit je a snažit se je snížit, ne to řešit pouze jednoduchým zvýšením poplatků pro občany města.

Ing. Zdeněk Romany, zastupitel

Mgr. Michal Loukota, předseda MO TOP 09 Turnov