Loukota (TOP 09): Svoboda jedince končí tam, kde zasahuje do práv druhého

Anketa zastupitelů jako názorové puzzle

17. 5. 2019

Anketní otázka zněla: Občané Turnova často v rámci „Setkání se starostou“ požadují přijetí obecně závazné vyhlášky směřující k omezení konzumace alkoholu na veřejném prostranství (např. park u letního kina, náměstí, okolí železničního nádraží, park u Billy, prostor před večerkami). Rovněž město registruje nespokojenost v rámci volného venčení psů v městských parcích, kde by díky vyhlášce došlo ke stanovení pravidel.

Vyhlášky by mimo jiné zvýšily kompetence státní i městské policie. Bude moci dojít k zabavení alkoholu a k dalším postihům. V případě slavností a provozování zahrádek restaurací bude uvedena ve vyhlášce výjimka. Starosta města tuto problematiku předložil na jednání loňského zářijového zastupitelstva města, ale ani pro jednu obecně závaznou vyhlášku nezískal potřebný počet hlasů. Jaký je váš názor na tuto problematiku a jak budete o dané záležitosti rozhodovat?

Odpověď Michala Loukoty, turnovského radního a člena TOP 09:

Město má právo na svém území vydávat regulující vyhlášky, v tomto případě o konzumaci alkoholu a volném pobíhání psů na veřejných prostranstvích. Problematika byla projednávána na únorové radě města, názory a argumenty zazněly různé, přesto obě vyhlášky získaly většinovou podporu. O dětských hřištích netřeba vést diskuzi, tam je zákaz alkoholu a volného pohybu psů zcela jasný. V městských parcích je míra omezení k diskuzi. Když si dá v parku někdo dvě piva, rodina si udělá piknik, nikoho tím neobtěžují, nevidím v tom problém. Když je ale někdo tzv. pod vlivem, kdy s ním není rozumná domluva, případně je agresivní nebo ničí majetek, policie má zasáhnout a vyhláška jí bude oporou. V tomto duchu se vyjadřují i zástupci jak státní, tak městské policie. Nikdo nemusí mít strach z represe, pokud nebude zcela namístě.

Stejně tak omezení pejskařů (např. mít psa na vodítku, nevstupovat s ním na dětské hřiště) na některých vybraných místech s velkým pohybem lidí považuji za adekvátní.

Kvituji, že ve vyhlášce nebudou Metelkovy sady, resp. že se jich regulace týkat nebude. Naopak jsem rád, že do vyhlášky přibyla velmi exponovaná místa, jako například náměstí Českého ráje.

Svoboda jedince končí tam, kde zasahuje do práv druhého, a zastupitelé tu jsou od toho, aby hájili zájmy občanů města a nastavovali jasná pravidla. Bez ohledu na vyhlášky to vždy bude o ohleduplnosti a slušnosti nás všech.

WWW.TURNOVSKOVAKCI.CZ, 15. 5. 2019

Osobnosti: