Loukota (TOP 09): Služby městského úřadu by měly být co nejvíce moderní a přívětivé pro občana

Anketa zastupitelů jako názorové puzzle

3. 2. 2019
Anketní otázka zněla: Na konci roku 2018 byla dokončena přestavba bývalého sirotčince ve Skálově ulici čp. 466 na městský úřad. Došlo tím k centralizaci odborů - odbory správní, sociální, dopravy, přestupkového řízení, školství kultury a sportu, živnostenský úřad a městská policie byly sestěhovány ze tří objektů do jednoho. Vznikla moderní, bezbariérová budova Nové radnice včetně parkovacího a technického zázemí za objektem. Nákladnou investici za zhruba 65,5 mil. Kč město Turnov řadu let promýšlelo (projektovalo se od r. 2008) a mezitím hledalo alternativní řešení (koupě objektu spořitelny, objektu čp. 2 vedle historické radnice, zvažovaly se rekonstrukce stávajících objektů města). Na misky vah bylo položeno mnoho „pro i proti“ a nakonec bylo rozhodnuto o rekonstrukci. Jak jste s výsledkem opravy spokojeni, jaký na vás budova dělá dojem? Splňují tamní prostory požadavky novodobého úřadu nejen pro naše město, ale i celý region?

Odpověď Michala Loukoty, turnovského radního a člena TOP 09:

Jako opoziční zastupitel jsem v minulém volebním období hlasoval pro rekonstrukci bývalého sirotčince na nový městský úřad. Původní prostory odborů ve Skálově ulici i samotná budova sirotčince byly nevyhovující a ve špatném stavu, dům čp. 72 (bývalý odbor dopravy, školství…) navíc město prodalo kraji a poslouží k rozšíření výstavních prostor Muzea Českého ráje, kde se v současné době buduje horolezecké muzeum. Zatím nevyužité prostory ve Skálově ulici by po „faceliftu“ mohly sloužit pro státní správu, pokud by se podařila dotáhnout do konce snaha o zřízení okresu Turnov.

Názory na barevnost budovy nového úřadu mohou být různé, já si myslím, že se rekonstrukce povedla a barvy vhodně doplňují šedou. Budova působí moderně, ale zároveň zapadá do historické Skálovy ulice, líbí se mně i dobře viditelné umístění městské policie z boku Nové radnice. Úředníci a návštěvníci tak mají bezbariérové zázemí odpovídající 21. století.

Úřad však není jen o prostorech, ale především o službách poskytovaných ochotnými úředníky. Služby by měly být co nejvíce moderní a přívětivé pro občana. Již v minulém období se podařilo prosadit možnost objednání se na některé agendy úřadu. Následovat by měly další kroky vedoucí k on-line službám, tedy možnosti vyřídit si maximum věcí přes počítač či chytrý telefon.

Čas jsou nejenom peníze, osobně bych rád vyšetřené chvilky věnoval rodině, sportu nebo kultuře, nikoliv, abych je trávil na úřadě. Věřím, že návštěvníci úřadu nové prostory s centralizovanými agendami ocení a budou jim dobře sloužit.

WWW.TURNOVSKOVAKCI.CZ, 25. 1. 2019

Osobnosti: