Ukrajina je mafiánský stát, z Putina jde strach... Na akci TOP 09 bylo živo

REPORTÁŽ

20. 9. 2014

Do Liberce přijel mezi podporovatele a členy TOP 09 europoslanec Luděk Niedermayer. Přijel je podpořit před komunálními volbami. Ale mluvilo se hlavně o Ukrajině, ale také o Rusku. „Ukrajina je v zásadě mafiánský stát. Janukovyč byl v podstatě zloděj, ale jeho odvolání neproběhlo ústavní cestou,“ tvrdil krajský předseda topky Petr Pošmourný. „Rusko se chová jako otesánek. S jídlem mu roste chuť. Po anexi Krymu postupuje dál,“ kontrovala liberecká jednička do komunálek Zora Machartová.

Do restaurace ORO v centru Liberce zamířila v pátek večer skupinka lidí na besedu s nynějším eurosposlancem – dříve viceguvernérem České národní banky – Luďkem Niedermayerem. V úvodu europoslanec vysvětloval liknavý postoj některých západních zemí vůči Rusku po anexi Krymu. „Teprve po sestřelení letadla otočili o sto osmdesát stupňů,“ vypozoroval. „Nyní jsme ale v Evropském parlamentu schválili poměrně ostrou rezoluci. Je v ní, že odsuzujeme Rusko, protože vede hybridní válku proti Ukrajině. Tyto extrémně silné formulace v europarlamentu socialisté schválili, u nás by se z nich zbláznili,“ domníval se.

Bál jsem se, že dojde k regulérní válce

Vojenský veterán František Gábor, který se na začátku devadesátých let zúčastnil bojových akcí spojeneckých sil v Kuvajtu, připomněl mezinárodní dohodu, kdy se Ukrajina vzdala svých hranic a Rusko na oplátku uznalo její hranice. „V jednu chvíli jsem se bál, že dojde k regulérní válce. Protože Evropa garantovala Ukrajině hranice, což Rusko porušilo,“ sdělil. Jeho slova následně Niedermayer poopravil s tím, že tehdy dohodu nazvanou Budapešťské memorandum podepisovaly velmoci – USA, Rusko, Velká Británie.

„Přistupujeme ke konfliktu na základě racionality. Ruská ekonomika žije jen z exportu surovin. Na to, jaký mají obrovský potenciál nerostného bohatství a zpočátku v některých technologiích – třeba ve vesmírných – je na tom jejich ekonomika dost špatně. Proto jsme čekali, že si uvědomí, že sankce je dostanou do problémů,“ vysvětlil. „Ale nyní tam racionalismus ustupuje do pozadí. Putin se chová naprosto neracionálně a riskuje, že se Rusko dostane do obrovského ekonomického problému. Jede na vlně populismu a nacionalismu a spoléhá na to, že Západ nakonec ustoupí,“ uvedl europoslanec.

Ukrajina je mafiánský stát

Jiný pohled na Ukrajinu vnesl krajský předseda topky Petr Pošmourný. „Nepadla tu ale jedna zásadní věc. Ukrajina je v zásadě mafiánský stát. Není tam práce, ani infrastruktura. Janukovyč byl v podstatě stejný zloděj jako Tymošenková. Nechci se ho zastávat, ale jeho odvolání neproběhlo ústavní cestou. Jedná se o regulérní státní převrat,“ sdělil a zkritizoval skutečnost, že ukrajinští nacionalisté mají Banderu jako národního hrdinu.

Niedermayer souhlasil v tom, že je ukrajinská ekonomika na kolenou proto, že kradly všechny předchozí ukrajinské vlády. „Ale to přece nedává jiné zemi právo, aby tam poslala svoje vojáky a ukradla jim kus území,“ oponoval. „A že na Krym Putin poslal vojáky, o tom není vůbec pochyb. Ostatně je potom i vyznamenal. A domnívám se, že tisíce ruských vojáků tam jsou. Ta historka, že na východě Ukrajiny bojují ruští vojáci na dovolené... Která armáda tohle svým vojákům povolí?“

Rusko je jak Otesánek

O slovo se přihlásila i Zora Machartová, jednička topky v Liberci do komunálních voleb. „Osobně vnímám ruskou anexi Krymu jako začátek další studené války, a to v tom lepším případě. Ruská ekonomika je velmi slabá, a tak to hrajou na nacionalismus. Tato situace mě děsí. Rusko se teď chová jako Otesánek. S jídlem mu roste chuť. Po anexi Krymu postupuje dál. Podle mě je to nebezpečná situace pro celou Evropu.“ Niedermayer si nemyslí, že by Rusko chtělo válku. „Jen je v Rusku imperiální tradice, že je úspěšný vladař ten, který zvětší jeho území,“ vysvětlil.

„Otázka je, co bude s Ukrajinou dál. Země je v katastrofálním stavu. Západ je připraven tam udělat obdobu Marshallova plánu, dát jim úvěry. Ale to se dá uskutečnit jen v případě, že tam po volbách vznikne politicky stabilní vláda,“ upozornil europoslanec.

Putin je mešuge, kterého ale všichni podcenili

Ale zpátky k Rusku a jeho prezidentovi. Nad jeho osobností se zamyslela mladá příznivkyně topky. „Putin je mešuge, ale přesně ví, co dělá. Má perfektně zvládnutý rétorický projev. Ví, co má lidem říci. Nejhorší je, že když udělá nějaký krok, Evropské unii potrvá nějaký čas, než zareaguje. Má ve svém egocentrismu a egoismu chuť vstoupit do dějin. Jako třeba Lenin nebo Stalin. Aby se o něm vědělo a nezapomnělo se na něj. Byla chyba, že ho lidi podcenili. Mysleli si, že je to normální klasický politik, se kterým se dá vyjednávat. A on překvapil. Šíleně překvapil. Mám strach, co bude dál.“

„Máte pravdu v tom, že Putinovým plánem je vstoupit do dějin jako někdo, kdo rozšířil území Ruska. Naše sázka je na to, že ruská ekonomika je opravdu slabá. To není jako Německo ve třicátých letech, které se připravovalo na válku. Rusko má jen o kousek lepší ekonomiku než Ukrajina. A to jen díky nerostným surovinám,“ objasnil Niedermayer.

Záleží podle něj na tom, jak se Rusové pod tíhou sankcí zachovají, což je těžké odhadovat. „Myslím, že Rusko je vysoce konzumní společnost a lidem začne vadit, že nebudou mít možnost si koupit kvalitní francouzské víno nebo auto. Ale kolega europoslanec Štětina mi říká: Hele, ti lidé jsou zvyklí stovky let z nesmyslných důvodů trpět. A oni teď budou rádi trpět, když budou mít pocit, že na konci vznikne Velká Rus. Takže půjde o konflikt těchto dvou věcí,“ uzavřel Luděk Niedermayer.

Oldřich Szaban
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme