19. 4. 2016

Reakce předsedy městské organizace TOP 09 Liberec Františka Gábora na článek Zory Machartové.

Je úsměvné, jak se Zora Machartová (ZM) již před rokem nemohla ztotožnit s dnešní politikou strany TOP 09. Je zarážející, že politika TOP 09, která dnes vystupuje na ochranu ústavy ČR, ochranu svobody slova, ochranu práva shromažďovacího je označována za agresivní. Ano, Miroslav Kalousek (MK) se vyhranil vůči politice Andreje Babiše (AB). Ano, padají silná slova a obvinění. Ano, tento jejich politický souboj je medializován. V poslední době se spíše ukazuje, že má vlastně MK pravdu. A sliby AB, tak nějak vyprchávají. Kauza Čápů, odklon podnikatelů a podporovatelů jako Bernard, Janeček... A ve stínu těchto záležitostí jsou stranou TOP 09 předkládané návrhy zákonů. Například schválený a současnou vládou zrušený zákon o Jednotném inkasním místě (místo hlášení na finančák, sociálku a zdravotku a několika plateb, jedno hlášení a jedna platba) a například návrh zákona o jednom kontrolním místě (jeden člověk jedna kontrola). Také dlouhodobě upozorňujeme na ohrožené čerpání desítek miliard korun dotací EU na dopravní stavby, na životní prostředí díky chybám současné vlády.

Není pravdou, že TOP 09 v Liberci neměla zájem pracovat ve výborech a komisích našeho města. Dokonce jsme navrhli a nominovali odborníky do těchto komisí panu primátorovi. Pravdou je, že přednost dostali nominanti ZM.

Hraní na koalici a opozici? Současná vládní koalice má nastavené své priority. Mají své programové prohlášení. Mají své sliby voličům, které lépe či hůře plní. Ale co je konstruktivního na nepodpoře přednosty krajské nemocnice do expertní skupiny pro modernizaci krajské nemocnice. A co je konstruktivního na podpoře nominantů ZM do správních rad dotačních fondů našeho města na úkor strany TOP 09. Prosím netvrdím zde, že vládní koalice v našem městě dělá vše špatně. To ukáže čas. Ale i cesta do pekla může být drážděna dobrými úmysly. Obecně mám na návrhy koalice jiný názor a prostě návrhy koalice nepodporuji. Myslím si, že v normální demokracii koalice vládne a opozice má být především kontrolní pojistkou. Konkurence politických stran pro nás v TOPce není pouhým usilováním o moc, nýbrž co nejefektivnější metodou správy směřující k maximálnímu společenskému prospěchu.

Ještě zde uvedu, že vstup do této vládní koalice nám nikdo a ani Kalousek nezakázal. Členové strany dlouhodobě projevovali nesouhlas se vstupem do podobného modelu koalice. ZM uzavřela koaliční dohodu bez vědomí a proti vůli členstva v TOP 09 Liberec o čemž dobře věděla. Při konečném hlasování o vyjednané koalici podpořili její návrh tři lidé z celé organizace a to včetně jejího hlasu. Nechci spekulovat o příčinách odchodu ZM ze strany TOP 09. Pravdou však je, že na následujícím městském sněmu při volbě městského místopředsedy nedostala dostatečnou podporu. Byl zvolen někdo jiný. A ZM, na to ve velmi krátké době, z TOPky odešla.

K IPRÚ mám mnoho výhrad a jsem přesvědčen, že současná vládní koalice mohla připravit plán daleko lépe. Jednou z mých velkých výhrad je skutečnost, že se nerealizuje z IPRÚ tramvajová trať do Rochlice v původní připravené, i když možná ne úplně ideální, trase, která by dopravně obsloužila dvě velká sídliště. Příprava tramvajové tratě v jiné trase, podle mě, ohrozí možnou realizaci. Reálně hrozí, že až to budeme mít připravené, tak už možná žádné dotace nebudou. Ale to jsme opět u priorit vládní koalice. Racionálně čas ukáže.

Na závěr bych si dovolil upozornit, že Zora Machartová byla zvolena do zastupitelstva za stranu TOP 09, která má své ideové hodnoty, svůj volební program a ne za své volnomyšlenkářské názory.

František Gábor
předseda městské organizace TOP 09 v Liberci

Štítky
Osobnosti: František Gábor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme