Liberecká koalice by od nás na vysvědčení dostala čtyřku

3. 7. 2015

Liberec - Chování za 4, politická kultura a dodržování jednacího řádu za 4, přístup k územnímu plánu rovněž za 4, hospodaření a rozvoj města za 5, výběr členů do komisí rady za 5, předmět Malá domů za 1.

Tak vypadá vysvědčení, které koalici Změny a ANO na liberecké radnici vystavila opozice, tedy ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09 a SLK. „Shodli jsme se na tom jednomyslně. Vládnoucí koalice svým chováním příliš nepřispívá k lepší politické kultuře ve městě," prohlásil František Gábor za TOP 09. „Řadu materiálů pro projednávání v zastupitelstvu dostáváme den předem nebo až na poslední chvíli, tedy rovnou na stůl. I při sebelepší vůli se takový materiál nedá prostudovat a těžko pak můžete hlasovat o něčem, o čem vlastně vůbec nic nevíte."

„Problém je v tom, že řada velmi důležitých materiálů není vůbec předjednána dopředu. Kolikrát se nám dostanou ke schválení materiály, které třeba nedoporučil ke schválení finanční výbor nebo výbor pro územní plánování," komentuje Michal Hron ze Starostů v narážce na současné projednávání změn v územním plánu. Územní plán se podle opozice projednává ve stylu Aloise Jiráska Proti všem. „Není brán v potaz názor opozice, firem, občanů ani stavebníků," doplňuje Jiří Šolc (SLK). S tím ale náměstkyně pro územní rozvoj Karolina Hrbková nesouhlasí. „Nechceme měnit celý územní plán, jak nám je podsouváno, jen chceme udělat určité dílčí změny, které budou s veřejností samozřejmě projednány."

Podle Ondřeje Červinky z ODS se koalice ani nechová hospodárně. „Koalice projídá peníze na rozvoj, navyšuje hlavně personální výdaje a jde tak zatím opačným směrem, než se zavázala v programovém prohlášení."

Loutky z ANO?

Spojení Změny pro Liberec a Hnutí ANO pak opozice hodnotí jako zvláštní divadelní představení. „Jsou tu loutkovodiči a marionety, kdo je kdo je jasné. ANO se zatím nechává vodit a je otázkou, kdo vlastně vykonává funkci primátora," rýpla si Dana Lysáková z KSČM. „U Hnutí ANO zatím žádnou odvedenou práci nevidím, kromě stříhání pásek. Změna je pro mě osobně extrémistická strana, ale je pravda, že jsou hodně pracovití, to se jim musí nechat," hodnotí Martina Rosenbergová (ČSSD). „Já bych si o kolezích z ANO velmi rád něco myslel, ale nemám co. Oni na zastupitelstvu pořád mlčí, nijak se neprojevují. Vůbec vlastně nevím, jaký je jejich pohled na věc," doplnil Hron.

Opozici také vadí, že z dotací Ekofondu má dostat největší sumy společnost Čmelák, ve které stále figuruje náměstek primátora Jan Korytář (125 tisíc Kč) a další organizace, které mají ke Změně pro Liberec velmi blízko.

Jana Pavlíčková

zdroj: liberecky.denik.cz, 3. 7. 2015

Štítky
Osobnosti: František Gábor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme