5. 9. 2018
Komunální volby se na první pohled tváří jako volby do poslanecké sněmovny. Vyberete si stranu a označíte pár kandidátů. Byť se to tak může zdát, skutečnost je zásadně odlišná. Zatímco ve volbách do sněmovny si vyberete jeden lístek a označíte kandidáty, kterým dáváte preferenční hlas, v komunálních volbách si stranu vlastně nemusíte vůbec vybrat. Ale vezměme to popořádku. 
 
Volební lístky chodí do schránek nejpozději tři dny před konáním voleb, ale netřeba věšet hlavu. Když je náhodou zapomenete ve schránce, ve volební místnosti dostanete lístek nový. Vlastně spíš list. I když možná spíše plachtu. Ve volbách do zastupitelstev dostává volič totiž pouze jeden hlasovací lístek, na kterém jsou vypsány všechny volební strany i s jejich kandidáty. Až tedy dostanete domů „lístek“, můžete si ho rozložit na kuchyňský stůl a rozhodnout se, komu dáte svůj hlas. Hlasů máte v našem případě 39 a můžete je rozdělit třemi způsoby:
 
a) Označit křížkem volební stranu
V takovém případě dáte hlas každému kandidátovi této strany a dále již nekřížkujete další kandidáty z jiných stran.
 
b) Označit křížkem volební stranu a další kandidáty z jiných stran
Tomuhle a i následujícímu způsobu se říká panašování. V tomto případě označíte jednu stranu, ale může se stát, že Jenda Novák vám jednou odřel auto na parkovišti a vy mu ten hlas dát prostě nechcete. Tak místo něj můžete zakřížkovat jednoho či více kandidátů z jiné strany, tím pádem strana, kterou jste zakřížkovali, ztrácí odspoda hlasy pro jednotlivé kandidáty. Za jednoho kandidáta jiné strany ztratí zakřížkovaná strana hlas pro číslo 39, za dva pak i pro číslo 38 a tak dále.
 
c) Označit křížkem 39 kandidátů z různých volebních stran 
V posledním případě označujete pouze kandidáty, kteří se vám líbí, ať už jsou ze Strany pro záchranu králíčků nebo z Hnutí pro pěstování sedmikrásek. Nemusíte tak dávat hlas Jendovi Novákovi, ani vlastně nikomu z jeho strany, volba je pouze na vás.
 
Avšak pozor! Tím, že zakřížkujete byť jen jednoho kandidáta z nějaké strany, dáváte vlastně hlas celé straně a tento hlas se pak pouze přičte k celkovému výsledku strany. Teoreticky máte tedy 39 hlasů, které můžete buď dát všechny jedné straně, nebo je můžete rozdělit, ale v konečném důsledku dostane hlas jak strana, tak kandidát. Vím, že to zní divně, pokusím se to vysvětlit. 
 Když dáte hlas jedinému kandidátovi ze Strany pro záchranu králíčků, dali jste tento jeden hlas jeho straně a jemu jste přidělili hlas preferenční, takže má možnost přeskočit kandidáty nad sebou. Nicméně při počítání volebního výsledku váš hlas pomůže celé jeho straně. Zároveň když dáte méně hlasů než 39, ty další tím zahodíte. Pokud tedy nemáte 39 vyložených favoritů, raději zvolte pouze celou stranu.
 
A s tím přeskakováním to také není zrovna jednoduché. Aby totiž kandidát dokázal přeskočit člověka nad sebou, potřebuje k tomu logicky o to více hlasů, čím více míst chce přeskočit. Jenomže aby se dostal na první místo, musím získat o 10 % více hlasů, než je průměrný počet hlasů připadajících na jednoho kandidáta v rámci jeho strany. Nestačí tak získat více hlasů než jednička, ale výrazně více než všichni kandidáti.
 
Ve volební místnosti, ani v její bezprostřední blízkosti se nesmí propagovat žádný kandidující subjekt. Nesmíte mít placku, tričko, mikinu, nápis na čele ani nesmíte hlasitě vykřikovat volební hesla. Volební komise vás pak může buď vyzvat k odstranění propagace, čili sundání odznáčku či trička, nebo má právo vás vykázat z místnosti a v krajním případě na vás může zavolat i policii. Kdybyste pak náhodou hrubě narušovali pořádek a mařili průběh voleb, hrozí vám půl roku až tři roky ve vězení, což za tu srandu moc nestojí, když pak většinu funkčního období nového zastupitelstva prosedíte za katrem. 
 
Při vstupu do volební místnosti se prokážete volebnímu komisaři, který bude sedět u vašeho písmenka, občanským průkazem nebo cestovním pasem a on vám na oplátku předá úřední obálku, do které za plentou vložíte hlasovací lístek. Pokud použijete modrou obálku, v níž vám lístek přišel, váš hlas bude neplatný. Volební komise vám ráda pomůže se vším, co by vás mohlo při odevzdávání hlasu pálit. Nebojte se zeptat.
Převzato a inspirováno Vojtěchem Svobodou, student a kandidát Živé Lípy
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme