25. 11. 2015

Vedení města předkládá na listopadové jednání zastupitelstva zprávu o hloubkové kontrole hospodaření LIS a.s. v minulém volebním období. Tato městem vlastněná společnost zajišťuje IT služby pro Statutární město Liberec, městské organizace včetně škol a dalších subjektů. A z výsledků auditu vyplývá, že tak činí velmi dobře.

Mám z téhle zprávy radost. Měl jsem možnost být 4 roky v představenstvu, sledovat a kontrolovat fungování firmy z pozice, kterou v komerční sféře zpravidla obsazují vrcholoví manažeři nebo zástupci akcionářů. Byl bych málo sebekritický, pokud bych si myslel, že jsem měl zásadní vliv na dění ve firmě. Nicméně troufám si tvrdit, že jsme spolu s ostatními tehdejšími členy představenstva a samozřejmě s managementem, tedy v letech 2011 – 2014, dokázali řadu pozitivních věcí, které auditor ve zprávě uvádí. A v neposlední řadě jsme pomohli firmě ustát nekorektní útoky ze strany některých silně politicky angažovaných aktivistů.

Vzpomínám si na úplný začátek, na první zasedání představenstva, které mělo být jen jakýmsi formálním zahájením práce nového představenstva. K mému překvapení ale bylo do programu na poslední chvíli zařazeno odvolání ředitele. Poměrně zásadní rozhodnutí pro „nerozkoukané“ nové členy. Pro mě poměrně neférové jednání a pro udržení kontinuity vedení firmy neakceptovatelné, přinejmenším ne na prvním zasedání. Podařilo se mi přesvědčit ostatní, abychom tento bod neprojednávali a k odvolání pana ředitele se případně vrátili později. Naštěstí k tomu už nikdy nedošlo – možná bychom dnes nečetli tak pozitivní závěry auditu.

Zanedlouho poté začala z řad opoziční Změny pro Liberec, která mě jako IT odborníka do představenstva nominovala, mediální „masáž“ o tom, jak LIS hospodaří špatně, netransparentně a s největší pravděpodobností existuje jen proto, aby vyváděla peníze z městského rozpočtu a platila nehorázné mzdy svým zaměstnancům. Několikrát jsem se snažil vysvětlovat, že z informací, které mám, je ve firmě vše v pořádku, dodavatelé se vybírají podle zákona o veřejných zakázkách, přestože to firma dělat nemusí. Vysvětloval jsem, že platy zaměstnanců sice nejsou „tabulkové“, ale nevybočují z průměru v oboru a nelze mít kvalitní IT odborníky za průměrné mzdy, když je na trhu práce těchto lidí naprostý nedostatek. Můj postoj se zřejmě nehodil opozici „do krámu“, takže byl povolán podporovatel Změny, její dnešní člen ing. Petr Červa, aby požádal Libereckou IS o informaci podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím se zřejmým cílem dohnat firmu před soud. Představenstvo totiž bylo toho názoru, že LIS není povinná tyto údaje zveřejňovat a že by tím poškodilo její hospodaření. Soud nakonec pan Červa vyhrál, Změna tuto kauzu patřičně využívá pro svoje politické kampaně, nicméně se získanou informací pan Červa naložil kdovíjak – výsledek veškerý žádný.

To už je ale minulost. Dnes sedí pan Červa v představenstvu, které tolik dehonestoval a slíbil už nejméně před rokem obsadit vrcholovými manažery.

Já mám ale radost z toho auditu. Protože se potvrzuje to, že Liberecká IS je v pořádku a je pro naše město přínosem.

Příloha: Zpráva o kontrole hospodaření 

Ondřej Steger

IT konzultant, člen místní organizace TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Ondřej Steger
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme