Diplomat USA ocenil veterána války v Zálivu

23. 2. 2016

LIBEREC – Byl nejmladším členem české protichemické jednotky, která se před 25 lety účastnila operace Pouštní bouře v Perském zálivu. Dnes František Gábor pomáhá v Liberci organizovat dětské dny, které bývají zaměřené na významná armádní témata a výročí. V závěru minulého týdne se český válečný veterán sešel v Liberci s 1. tajemníkem amerického velvyslanectví v Praze Alexanderem Barrassem. Diplomat přijel do Liberce českým veteránům poděkovat a také přislíbil pomoc.

„Vážím si českých vojáků a chemiků, jejich profesionality a nasazení,“ řekl v Liberci Barrasso nejen v souvislosti s Pouštní bouří.

Právě 25. výročí významné akce spojeneckých vojsk v Perském zálivu bude letos v září připomínat dětský den, který jednota Československé obce legionářské – Liberecký kraj tradičně pořádá v Liberci-Vesci. Představí se na něm také dobová americká technika, použitá v Pouštní bouři. Právě s její účastí by měla ambasáda USA pomoci. Součástí akce bude také bojová ukázka, simulující podmínky v Pouštní bouři.

„Američtí vojáci jsou pro mě bratři ve zbrani. Bylo mi velkou ctí bojovat za správnou a spravedlivou věc po jejich boku v Kuvajtu,“ řekl americkému diplomatovi František Gábor. Na čtvrtstoletí staré působení v Perském zálivu stále rád vzpomíná. „Tato operace přinesla lidem Kuvajtu svobodu a v Kuvajtu si společné pomoci velmi váží,“ zmínil Gábor. Ocenil také ochotu americké ambasády pomoci s připomenutím významného výročí. „Pro nás je to ujištění, že naše spojenectví se západními státy a USA je stále pevné,“ dodal Gábor.

Dětský den k 25. výročí Pouštní bouře bude mít i další zajímavé účastníky. Kromě policie a hasičů ze Saska přislíbil účast také kuvajtský velvyslanec. Zájemci se setkají s Protichemickou jednotkou z Liberce. Součástí bude i slavností poděkování veteránům. Minulé ročníky dětského dne byly věnovány Československým legiím, Korejské pozorovatelské misi a vloni 70. výročí konce 2. světové války.

(mip)

Zdroj: Právo, 23. 2. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme