Šikana a impotence

26. 2. 2016

Téma šikany učitelů na školách, zejména těch středních, opět plní média. Hledají se viníci, navrhují tresty, ale až na výjimky nikdo nenabízí řešení základního problému. Šikana totiž není izolovaným jevem, jakýmsi osamoceným vředem českého středního školství. Šikana je jen dalším projevem zhoubné rakoviny, která v celém systému bují. Z pozice zaměstnavatele, který každoročně mezi absolventy hledá nové pracovníky, mohu říci, že problém se jmenuje jinak – chybějící koncepce.

Svalovat vinu na ředitele škol je stejně snadné, jako špatné. Právě oni jsou totiž mnohdy jedinými kompetentními partnery k jednání. Jedinými, komu na budoucnosti studentů doopravdy záleží. Jsem v přímém kontaktu s řadou z nich na Liberecku i Jablonecku a musím konstatovat, že nebýt jejich entuziasmu a iniciativy, tak by školy živořily nebo v horším případě již dávno samovolně zanikly.

Tito ředitelé totiž nad sebou mají patnáct ministerstev školství, která vznikla nesmyslným převodem většiny kompetencí na kraje. Společně s celostátním ouřadem tvoří krajské samosprávy nepřehlednou džungli pravidel s velmi širokými mantinely, bez jakékoli smysluplné, dlouhodobé koncepce. Podle potřeby se jedna úroveň vymlouvá na druhou. Inu, „já nic, to ministerstvo,“ říká kraj a opačně.

Veškeré horizonty se počítají na čtyřletá volební období. První rok se plní sliby věrným, druhý a třetí vládne stylem‚ hlavně nic nepokazit a nikoho nenaštvat‘ a čtvrtý agituje do dalších voleb. Navíc ty krajské jsou v poločase parlamentních, což ve výsledku znamená absolutní impotenci k jakýmkoli, byť sebevíce potřebným změnám. Sečteno a podtrženo, ve středním školství je zaděláno na pěkný průšvih.

Náš Liberecký kraj je toho vzorovým příkladem. I přes kompletní proměnu průmyslu v kraji za posledních dvacet let se ve školství koncepčně nezměnilo nic. Jak do počtu, tak náplně škol. Jen díky iniciativě ředitelů škol, se tyto snaží zatraktivnit nabízené obory a vybavení, aby se udržely na „trhu“.

Z hlediska zřizovatele však vše plyne pozvolným proudem, peníze školám jsou krajem přerozdělovány klasicky „od kusu“. Občas se jim pustí i nějaký ten dotační projektík, aby se pro ně jako něco udělalo. To, že na jeho zpracování mají většinou ředitelé škol pár dní, ne-li hodin je velmi ubíjející. Ale tím to končí.

Co se však stane, až stávajícím ředitelům jejich entuziasmus a aktivita dojde? A co se stane až velcí zaměstnavatelé v regionech začnou své firmy přesouvat jinam z důvodu nedostatku kvalifikovaných pracovníků? Tyto otázky si kladu velmi často a na začátku zmíněná šikana je oproti nim jen slabým odvarem, byť se stejnou příčinou – nekoncepčním a laxním přístupem zřizovatelů škol (krajských úřadů).

Není však lepší řešit situaci dříve, než nastane???

Petr Pošmourný

předseda KV TOP 09 Liberec