Zrušení ohňostroje v Jablonci nad Nisou

20. 1. 2020
TOP 09 v Jablonci nad Nisou prosazuje zákaz zvukového ohňostroje u přehradní nádrže Mšeno a vůbec na celém území města, a to celoročně. Důvodem jsou nejen negativní dopady nejen na zvířata žijící v domácnosti, volné přírodě, ale také pro starší lidi a malé děti. O autistických dětech nemluvě. Dům pro seniory Anavita u přehrady by zrušení např. Čarodějnic v současné podobě uvítal. Dále pak si uvědomujeme, že Jablonec leží na hranici CHKO Jizerské hory a okolí města vč. mšenské přehrady je převážně relaxačně - klidovou zónou. Chráněná krajinná oblast Jizerské hory řídící se zákonem č. 114/92 Sb. o ochraně přírody a krajiny ve znění zák. č. 460 /2004 Sb. říká, že je povinnost na území CHKO zachovávat ticho a klid.

Jaké jsou alternativy? Jak jistě víte, současný ohňostroj, který pořádá město 30. dubna je doprovázen hudbou. Ta může být klidně zachována a být spojena pouze s vizuální stránkou ohňostroje. Pokud bychom šli do detailů, tak klasický ohňostroj lze vyměnit za světelnou show nebo videomaping. Kromě hluku bychom se tím zbavili i odpadu z pyrotechniky, který vždy po této akci zůstane.

Chtěli byste také městskou vyhlášku o zákazu prodeje a odpalování pyrotechniky na území města? Možná bychom se také vyhnuli chování některých prodejců, kdy pyrotechniku odpalují jak na divokém západě bez ohledu na to, jestli se v blízkosti nevyskytují malé děti apod.

Pojďme se zařadit po bok obcí jako je Modrava, Kvilda a možná i Praha.

Ondřej Bašus, předseda regionální organizace TOP 09 Jablonec nad Nisou

Osobnosti: