Tramvaje v Jablonci

15. 4. 2019

Ve středu jsme Vám slíbili, že přineseme naše vyjádření k problematice protažení tramvajové tratě až do centra Jablonce nad Nisou.

Doprava jako taková je hodně záležitostí logistiky a cílem je vždy logistiku zjednodušit a vyladit tak, aby vše na sebe navazovalo. Což se o dopravním uzlu v Jablonci nad Nisou říci nedalo a nedá, alespoň doposud. Na jedné straně to je stávající otočka tramvaje bez přímého přestupu na další linky a na druhé straně autobusové nádraží, které se před pár lety stalo jediným společným místem pro městskou i meziměstskou hromadnou dopravou.

Přesun autobusového nádraží ke stávající otočce tramvaje by občanům v okolí Nové Pasířské sebral park a výrazně zvýšil dopravní zátěž, tj. musí se přesunout konečná tramvaje k autobusovému nádraží, kde je k tomu volné místo. Tím nám vznikne jeden dopravní a přestupní uzel pro autobusovou, vlakovou i tramvajovou dopravu a v neposlední řadě necelých 200 parkovacích míst, které obslouží nejen dolní centrum města, ale například i Eurocentrum a Muzeum skla a bižuterie.

Jablonec nad Nisou je průmyslové město a ruku v ruce s průmyslem jde i doprava, která spolu s ním tvoří ekonomické hodnoty výrobků a služeb.

Moderní tramvajové tratě používají speciální antivibrační podklady, které jsou už na takové úrovni, že jedoucí tramvaj není slyšet a nemá žádný negativní vliv na okolní domy. Známe například zkušenosti z anglického Chesteru, kde před dvěma lety postavili nový dopravní terminál. Díky němu výrazně ožila přilehlá ulice a místní malí živnostníci a prodejci si to nemohou vynachválit. Všechny ty zkušenosti ze světa nás jen utvrzují v tom, že Jablonec jde správným směrem!

Ondřej Bašus, předseda RO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Osobnosti: