QUO VADIS, ČSSD?

23. 5. 2018
Jediným, kdo připadá v úvahu, že uzavře koalici s ANO, je ČSSD. Řešení jistě není ku prospěchu ČSSD, není ku prospěchu demokracie u nás. Je pro Babiše poslední nadějí, jak získat důvěru pro vládu, v jejím čele tento trestně stíhaný člověk bude.

20. května prohlásil odpůrce této koalice předseda Senátu Štěch: "Babiš je žralok, který si jde jen za svým, jako politický partner je nedůvěryhodný."

21. května začalo referendum v ČSSD o koalici s ANO. Dle průzkumu jsou šance vyrovnané. Pokud zvítězí hlasy pro koalici, ocitne se ČSSD v roli užitečných idiotů. Tyto strany nedají dohromady potřebný počet hlasů pro vyslovení důvěry vládě. Ke slovu (a to doslova) tedy přijde KSČM s jejími personálními a hlavně programovými požadavky. A ty se například v otázkách obranné politiky, členství v NATO apod. zásadně rozcházejí s názory ČSSD. Je tedy určitě na místě hypotetická otázka, zda v zájmu zachování koalice 2+1 půjde ČSSD na další ústupky? A v neposlední řadě, pokud jde o hlasování, tak „hlasovací" koalice ve Sněmovně v mnoha případech již existuje: ANO, KSČM a SPD. Posledním důkazem je 22.květen, kdy se kauzou novičok, slovy prezidenta Zemana o látce, kterou byl v březnu ve Velké Británii otráven agent Sergej Skripal, měla zabývat sněmovna. Vyřadit tento bod z jednání sněmovny navrhla KSČM. Podpořily ji právě SPD a ANO.

"Hlasovací" koalice ANO, SPD a KSČM je jednotná, upozorňuje opozice s narážkou na to, že o koaliční vládě jedná ANO s ČSSD.

MUDr. Miloš Rejmont, místopředseda KV TOP 09 Libereckého kraje

Osobnosti: