Proč je dobré znovu obnovit zašlou slávu parku Tyršovy sady?

30. 9. 2019

V těchto rušných dnech jsem pro Vás vybral toto téma, protože jsem zcela přesvědčen, že kvalitní duševní odpočinek je pro nás všechny velmi důležitý. Ovšem, aby byl kvalitní, tak by měl splňovat určitá kritéria, ke kterým se ještě dostaneme v závěru článku.

Nyní krátce k historii našeho městského parku. Park je ohraničen Lužickou Nisou, ulicí U Balvanu, Sadovou a Fügnerovou. Zásluhu na tom má jablonecký Okrašlovacího spolek, jehož hlavním cílem bylo právě založení městského parku. Na začátku se ovšem nesetkal s velkým nadšením některých obyvatel a to s ohledem na nutné náklady pro jeho založení, ale díky příspěvku jablonecké městské spořitelny mohl spolek v roce 1884 vykoupit mokřinatý a podmáčený pozemek na levém břehu Nisy o rozloze 19.491 m², který postupně vylepšoval a doplňoval stromy a keře.

Slavnostní otevření parku se uskutečnilo jak jinak než v neděli 9. července 1893. Spolek se o park vzorně řadu desetiletí staral.

Již tenkrát si naši předkové nedovedli představit park bez jezírka a díky přírodnímu zdroji v této lokalitě vzniklo umělé okrasné jezírko, které bylo zakončeno nevelkou hrází s ozdobným zábradlím – viz foto. Ve vodě rostly lekníny a vodní rostliny, v zimě se na zamrzlé hladině bruslilo. Byl zde postaven gloriet pro pořádání venkovních koncertů. Vzpomínám, když jsem byl malý kluk, tak mi moje babička jako rodačka vyprávěla, že se v neděli z parku linula hudba až k jejímu domu.

Na jihozápadním nároží byl 11. října 1936 odhalen památník obětí 1. světové války. Autorem žulového sloupu a jeho okolí byl arch. Alfred Wenzel, plastiky vytvořil sochař Michel Brosik. Materiál pomníku byl vytěžen na Jizerce. Na zadní straně bylo připevněno několik tabulí s 863 jmény padlých či pohřešovaných Jablonečanů. Na vrchol pomníku bylo přivedeno plynové potrubí, takže při slavnostních příležitostech zde bývalo možné zažehnout oheň.       Po 2. světové válce byly odstraněny desky se jmény i některé další detaily. Nedávno byl důstojně opraven a tabulky se jmény byly doplněny.

Chmurné období pro park začalo koncem 70. let minulého století, kdy byl park rekonstruován, ale z dnešního pohledu postrádaly úpravy vkus i koncepci. Cesty byly vybetonovány a pokryty živičným povrchem, nešťastná byla oprava jezírka, které bylo rovněž vybetonováno. Neodbornými zásahy bylo dosaženo toho, že se v jezírku neudrží voda.

Zatím poslední větší údržba parku proběhla v roce 2001. Došlo při ní k doplnění zeleně a byl doplněn mobiliář. Řada z vysázených keřů byla bohužel zcizena. Parku také nepřispívají stávající neestetické objekty přímo uvnitř a nevyužité objekty lázní a bývalého učiliště. Hodně stížností od občanů je také na obyvatele nedaleké ubytovny v objektu bývalého exportního domu a Nisu hyzdí zbytky již nefunkčního parovodního potrubí.

Je na místě konstatování, že nynější stav nevyjadřuje příliš úctu k historii a našim předkům, kteří dílo vybudovali, a které sloužilo po mnoho let. Je třeba vytvořit důstojné využití pro naše občany, například zřízení kavárny s občerstvením a s venkovním posezením a udržovaným sociálním zařízením. Stále však věřím, že městský park, zvaný též Tyršovy sady, který má již historii více než sto let, bude zase vyhledávaným a příjemným místem odpočinku uprostřed našeho rušného města.

Jiří Fiala, předseda MO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Osobnosti: