Malá procházka kolem jablonecké přehrady

2. 9. 2019
Někde jsem četl, že studenti bojující o globální záchranu životního prostředí na planetě nedokáží ani zalít kytky na chodbě školy. Nevím, zda je to pravdivý příběh, nicméně má v sobě kus pravdy. V Jablonci se bojuje za zachování původního rázu jablonecké přehrady. Nebo se vymýšlí různé možnosti, jako různá sportoviště kolem vodní plochy, krychle místo slunečních lázní apod. Přitom zapomínáme, že jablonecká přehrada leží na hranici CHKO Jizerské hory, ke kterým se jako město hrdě hlásíme. Přitom tolerujeme lokální diskotéky na skalách mezi 2. a 3. přehradou, což doprovází i znečišťování okolí přehrady. Také se nám líbí ohňostroje na čarodějnice, po kterých více jak týden nenarazíte na jediné zvíře v okolních lesích. Ale to je víceméně věcí přístupu městské a státní policie (ve věci diskotéky) a možnou změnou formy z ohňostroje např. na laserovou show nebo na světelné efekty bez dělobuchů. Tím budeme mít z přehrady to, co chceme. A to přírodní relaxačně sportovní lokalitu.

Naprosto triviální záležitostí je ovšem obyčejný úklid. Během cca 1,5 hodinové procházky jsme nasbírali necelé 3 pytle odpadu a to jsme prošli pouze cca 1/4 délky obvodu přehrad. Tato akce byla nultou a budeme v ní pokračovat. O termínech Vás budeme informovat.

TOP 09 chce nejen bojovat o globální záchranu planety, ale také hodlá zalévat kytky na chodbě.

Ondřej Bašus, předseda regionální organizace TOP 09 v Jablonci nad Nisou

Osobnosti: