× Staňte se našimi členy!

Louda: Za těch pár vteřin se mi mohl rozsypat celý život

25. 11. 2019

Petr Louda je jednou z jabloneckých postav 17. listopadu. Od prvních dnů tzv. sametové revoluce revoltoval v ulicích města. Jeho „angažování“ v listopadových dnech vyústilo při veřejném čtení Studentské výzvy a zapojení se do práce v Občanském fóru. „Nikdy jsem veřejně proti systému nevystupoval, doma jsme poslouchali Hlas Ameriky, desky Karla Kryla, Marty Kubišové a obdivovali Jana Palacha, Jana Zajíce a Věru Čáslavskou. Tedy ty, kteří bez ohledu na osobní ohrožení drželi národu symbolicky rovnou páteř v další době temna, která po okupaci v roce 1969 nastala,“ říká Petr Louda.

Když v pátek 17. listopadu poslouchal Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu o dění na Národní třídě, netušil, jak může nevinný pochod studentů blahodárně ovlivnit život v naší zemi. „Z Prahy jsme měli pouze kusé zprávy a jen díky zakázanému rádiu jsme měli informace o tom, co se děje. Domácí média vše bagatelizovala.

V neděli 19. listopadu pak u nás doma zazvonil soused – student David Červeň s otázkou, zda vím, co se děje v Liberci. Neměl jsem tušení a on vyprávěl, že tam byl poměrně velký pochod na podporu Studentské výzvy a že bychom v Jablonci měli udělat něco podobného a podpořit dění v Praze,“ vzpomíná na zlomový okamžik života Petr Louda a pokračuje: „Díky němu jsem okamžitě přepnul. V pondělí ráno jsem v JZD Lučany, kde jsem pracoval, obešel dílnu a kanceláře a lákal lidi před radnici k telefonní budce, kde jsme se domluvili, že zapálíme svíčky a zazpíváme hymnu.“

V pondělí 20. listopadu na dané místo přišlo osm lidí a vše proběhlo pod dozorem příslušníků SNB, agentů STB a jejich kamer. „Všechny, co jsme tam byli, zatkli a odvezli na služebnu v ulici 28. října. Proběhla klasická šikana, výslechy a zastrašování. Bylo to velmi nepříjemné a nakonec nás pustili. Druhý den nás u budky před radnicí byly stovky. Stejní agenti už si nás zatknout nedovolili a jen vše zpovzdálí sledovali,“ vrací se k listopadovým událostem Louda.

Ve středu se na náměstí sešly již tisíce lidí. Náměstí nebylo ozvučené a řečníci často nebyli pořádně slyšet. „Chtěli jsme náměstí ozvučit, ale tehdejší starosta Čermák naši prosbu o možnost připojení se k síti odmítl. Kdosi začal číst Studentskou výzvu, ale nebylo mu rozumět ani v první řadě, kde jsem stál já. Řekl jsem mu, aby četl více nahlas a toho se dav chytil a pravil, abych to četl já, že mám hlas jak zvon. Rychle jsem si pročetl, co bylo napsáno. Vnitřně jsem zahořel a hlas se mi rozechvěl,“ vybavují se minuty na náměstí Petru Loudovi.

V tu chvíli četl výzvu a nepřemýšlel o tom, že dělá něco, za co se ještě v minulých dnech zavíralo do vězení. Byl plný euforie daného okamžiku a výzvu četl za velkého ohlasu lidí na náměstí.

„Za těch pár vteřin se mi mohl rozsypat celý život. Nikdo nevěděl, jak to dopadne a co přinesou dny příští. Osobně jsem věřil v čistotu Václava Havla i v to, že pravda a lež zvítězí nad lží a nenávistí,“ vypráví dále Louda.

V tyto ani další dny jsem neřešil případné perzekuce, které se v minulosti za podobné činy děly. Věděl jsem, že si svobodu musíme vybojovat a nesmíme se bát. Vzápětí jsem byl zvolen do koordinačního centra nově vznikajícího Občanského fóra v Jablonci, kam bylo zvoleno cca 15 lidí. Byl tam přítomen statečný člověk Vladimír Opatrný, tehdejší ředitel Javozu, který OF nabídl závodní klub Javozu na Dolním náměstí. To byla naše základna a od té doby až do 30. června jsem tam chodil i přesto, že jsem měl malé děti,“ vzpomíná Louda. Předsedou KC OF byl tehdy zvolen pan Hrach, organizačně velmi schopný člověk. Mezi velmi aktivní od prvních dnů byli také manželé Hájkovi, přišli i další.

Petr Louda se jal objíždět obce a města v rámci okresu. „Chtěli jsme dát lidem vědět, co se děje. Spojovalo nás nadšení a cílem byly svobodné volby, což se podařilo. Byla to sjednocená doba plná euforie, to, že pak přinesla rozdílné zájmy rozdílných skupin, je věc druhá. Někdo řešil byznys, někdo chtěl do politiky. Mým cílem byly svobodné volby. Další politické ambice jsem neměl a jal jsem se podnikat. Do politiky jsem vstoupil později jako zastupitel, ale to je jiná historie,“ vysvětluje Louda.

Nejvíce ho na dnešní době mrzí, že si lidé stále stěžují. Přitom podle něj žijí v dosud nejhezčím období historie Česka. „Měli bychom si vážit dnešní doby, nejsou zde žádní chudí, tolik let máme ve střední Evropě mír a pořád se mezi námi najdou tací, kteří si stěžují. Současné dny jsou darem božím, měli bychom být Bohu vděční a za každý takový den, který žijeme, mu děkovat. Je to takový malý zázrak v praxi,“ uzavírá Petr Louda.

A tak jsme to s Petrem Loudou po 30 letech oslavili také.

Ondřej Bašus, předseda RO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Osobnosti: