Jablonecká přehrada

14. 5. 2019

Jablonecká přehrada, respektivě Údolní nádrž Mšeno vznikla v roce 1909 jako součást opatření proti povodním. V dnešní době je využívána pro sportovní, rekreační a vodohospodářské účely. A právě tyto aspekty nás nutí zamyslet se nad tím, jak vše skloubit, aby byl zachován genius loci tohoto místa.

Musíme si uvědomit, že přehrada leží částečně v CHKO Jizerské hory, která má přísná pravidla týkající se chování. Navíc zde hospodaří místní organizace Českého rybářského svazu, která se stará o místní faunu. Nejen že udržuje stavy kaprů, pstruhů, kteří jsou vzácní a štik a candátů patřící k místní přírodě, a dalších skoro třiceti druhů ryb, ale také vedou dětský oddíl a vychovávají další generace, které budou mít kladný vztah k přírodě. Chceme-li také začátkem května po Čarodějnicích vidět v lesích nějaké zvíře, stojí za zvážení, zda ohňostroj neudělat bez dělobuchů, pouze světelný, nebo se vrátit k tradici pálení vatry.

Když se podíváme na běžný život kolem přehrady, tak vidíme především maminky s kočárky, malé děti, sportovce - ať už profesionální nebo amatérské, ale hlavně vidíme lidi, kteří si chodí na přehradu odpočinout, zrelaxovat, potkávat se, v klidu diskutovat pod širým nebem u modré hladiny ve stínu stromů na zelené louce. Jistě, patří k tomu i stánky s občerstvením.

Toto jsou důvody, proč nechceme, aby se razantně zasahovalo do krajinného rázu přehrady v podobě kempů, větších parkovišť u nástupních míst jizerské magistrály hlavně pak za hranicí CHKO, rozšiřování asfaltových ploch hřišť apod. Navíc v rámci celkové koncepce také zmodernizovat služby kolem přehrady - doplnit nové převlékárny, WC a další vybavenost. Dále žádné nové stánky na divoko, které připomínají stánky poštovní novinové služby apod. Totéž platí pro Sluneční lázně.

Ucelený a kultivovaný ráz by do budoucna přehradě zajistil generel-plán komplexní vize přehrady a navazujících prostor. Tento plán by se pak mohl stát dobrým podkladem pro podrobnější zpracování jeho dílčích částí (např. v rámci architektonických soutěží).

Ondřej Bašus

Vladimír Jiříček