Centrum - dobrá adresa

17. 2. 2020
Ačkoliv se dneska chceme zabývat centrem našeho města, tak tento článek úzce souvisí s předchozím, kdy jsme řešili problematiku ohňostroje na hranici CHKO.  Naším dlouhodobým cílem je oživení centra, aby nebylo obydlenou oblast tolik rozšiřovat např. na úkor klidových zón okolo přehrady k hranici CHKO Jizerské hory.

Město již nyní zřídilo Úřad hlavního architekta, který jsme měli ve svém volebním programu i my. Jedním z jeho hlavních úkolů, v rámci dlouhodobé koncepce, by měla být příprava podkladů pro přípravu proluk ve městě pro investory - pro bytovou nebo smíšenou výstavbu. Podívejme se např. na lokalitu vedle ulice Mostecká u kruhového objezdu, kolem bulváru 5. května, pod Letním kinem atd. Chceme, aby hlavním úkolem hlavního architekta bylo stanovení jednotného rázu města s ohledem na secesní vzhled města.

Nejlepším nástrojem probuzení centra je jeho naplnění trvalými obyvateli. Město disponuje spoustou městských bytů v centru města, které chceme, aby byly na náklady města zrekonstruovány, nabídnuty k pronájmu a z nájmu hrazeny náklady, které vznikly z rekonstrukce. Pokud to půjde, tak i odkoupení nemovitostí od vlastníků, kteří ve svých nádherných domech provozují levné ubytovny. S tím souvisí také zamezení vzniku dalších levných ubytoven. O prodej vybydlených jednotek vybraným lidem za velmi nízkou cenu, kteří by si rekonstrukci mohli provést podle svých preferencí za vlastní (např. z hypotéky). Nízká prodejní cena by ale byla podmíněna jasnou smlouvou, kde město bude mít předkupní právo za sníženou cenu a budou v kupní smlouvě také jasně specifikovaná další pravidla, která zamezí, aby byl byt využíván např. k ubytování sezónních zahraničních pracovníků atd.

Navrácení kvalitního života do městského centra je komplexní cíl, kterého lze dosáhnout postupným skládáním jednotlivých dílčích úspěchů. Změníme-li svůj přístup a budeme se o město starat, stane naše centrum znovu elegantní zahrádkou a domovem.

Víme, že toto není vše co je potřeba pro efektivní řešení centra. Mezi další věci, kterými se chceme zabývat spadájí např. jednotné reklamní plochy, parkování. Ale o tom zase příště.

Ondřej Bašus, předseda TOP 09 Jablonec nad Nisou

Osobnosti: