Boj o parkovací místo se na sídlištích odehrává téměř každé odpoledne

16. 3. 2020
Původní urbánní koncept sídliště Mšeno nad Nisou z počátku 70. let 20. století zřejmě nepočítal s prudkým rozvojem automobilové dopravy, jak ji známe v současnosti. Dnes běžně každá bytová jednotka implikuje v průměru alespoň jedno auto, a tedy i jedno parkovací stání.
Boj o místo, kam třeba jen na chvíli nebo na noc nechat svůj vůz, se v Jablonci především na sídlištích (ale i v centru) odehrává téměř každé odpoledne.

V případě sídliště Mšeno nad Nisou však podle nás řešení nalézt lze. Zastáváme názor, že by město mohlo vstoupit do jednání s vlastníky budovy bývalého Aholdu (též bývalé obchodní centrum A-Z, vedle Kauflandu) a tuto budovu odkoupit. Takzvaný brownfieldu proměnit v pokorný, a přitom funkční vícepodlažní parkovací dům, třeba i s přidruženým stáním v jeho okolí. Venkovní část bylo pak nutné vybavit tzv. zelenými zpevněnými povrchy s integrovaným systémem pro jímání dešťové vody a oddělení technických kapalin. Proluky mezi parkovacími místy by se daly osadit stromy a parkoviště tak i částečně zastínit. Parkovací místa by se pak dala jistě pronajmout konkrétním obyvatelům Jablonce. A město by tak mohlo částečně rozložit náklady na jeho vznik.

Podobné řešení nabízí také vybudování podzemního parkoviště pod Horním náměstím s vjezdem ulicí Pod baštou. Víme, že obě akce by si vyžádaly velkou investici, ovšem kromě parkovacích míst získáme také ještě jednu přidanou hodnotu, a to paradoxně více zelených ploch. Jak?

Jak určitě víte, město Jablonec rozjelo participativní rozpočty na jednotlivé osadní výbory. Zde se nám rozjíždí projekty na zelené plochy kolem panelových domů. Když se ovšem podíváme, jak občané z důvodu nedostatku parkovacích míst parkují na trávnících apod., těžko se tyto zelené plochy realizují. Řidiči parkují automobily také na různých zákazech a znemožňují např. průjezdy vozů Integrovaného záchranného systému.

Vytvoří-li se ve městě systém větších parkovacích domů, je velká šance, že se snad postupně různé plochy uvolní.
Jako když vytáhnete špunt v umyvadle. Ten špunt je například budova bývalého Alberta ve Mšeně.
Domníváme se, že se tato investice městu rozhodně vyplatí.

Ondřej Bašus, předseda RO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Pavel Nalezený, člen předsednictva TOP 09