To všechno vodnés čas!

17. 7. 2012

Před dvěma lety přišla na Liberecku velká voda a vodnesla mosty, silnice, ploty, prostě všecko co jí stálo v cestě.  V médiích se s vervou střídali jeden politik či starosta za druhým. Katastrofu však za dva roky vodnes čas, škody nikoli.

Vezl jsem syna na tábor jabloneckých skautů, který je poblíž obce Poustka na Frýdlantsku. Vybavil jsem se GPS, mapou a vyrazil. A když už platím dálniční známku, tak proč nejet po široké silnici až do Chrastavy, a od tama tradá, jsem tam cobydup. Odbočím na náměstí a žádné tradá, zákaz vjezdu. „Pokud to bude možné, otočte se“, hlásí mi navigace po zajetí do postraní ulice. No přeci se nebudu vracet do Liberce. I s vědomím možné diskuse s policií projíždím okolo řeky, jsem přeci „dopravní obsluha“. Stržené břehy jsou betonovými zábranami odděleny od silnice, kterou značně zužují. Jak to, že po dvou letech od povodně ještě není silnice opravená, nebo alespoň se na tom nepracuje?

Po dojezdu do Frýdlantu šupho, tudy to taky nejde. Vypínám chytré rady navigace o dalším otáčení zpět.  Kupředu, zpátky ni krok!, podle mapy to přeci musí jít. Projedu městem a končím na cestě uprostřed lesa. Ještě, že místní domorodec mi radí kudy kam. S větrem o závod jedu dál a po chvíli dojíždím do obce Poustka. Podle mapy je to na tábor asi 500 metrů. Blížím se k mostu a najednou, silnice nikde. Ještě že všude žijí lidé, dobře znalí místní geografie. Kam se hrabe Google… Musím zpět do obce Višňová a pak zpátky, inu mapy i navigace jsou tu vcelku zbytečné, protože zde vše vodnesla voda, no ještě že nemusím jet třeba přes Varšavu…. Je škoda, že zájem a hlavně tlak na nápravu škod vodnes čas.

Co dělá kraj a postižené obce? Je mi jasné, že například starosta Chrastavy na takové drobnosti asi nemá čas, musí psát články na facebooku jaký je Kalousek lump a přihřívat si polívčičku do krajských voleb, i když podle svých slov prý rozhodně není politik. Jen se stará o své město.…no žádný závratný stavební ruch okolo řeky jsem nezaznamenal. Prdnem tam značku se zákazem a je hotovo, občane starej se…ale nejdřív zaplať daně, nejlíp i na příští rok.

Vím, že je to složité. Komunikace s krajem či povodími řek. Ale jak to, že třeba u nás v Jablonci nad Nisou to jde?  V rámci prevence se tu staví protipovodňová štola téměř za půl miliardy. Inu, co kdyby někdy trochu víc zapršelo. A kdyby nepršelo, tak poslouží alespoň místnímu fotbalovému klubu, stejně jako přebytky z údržby krajských silnic, které jsou přeci v perfektním stavu. Taky preferuji prevenci, ale zkuste vysvětlovat někomu po bouračce, že mu tělo „opravíte“ až v rámci preventivní prohlídky. Léčba má před prevencí jednoznačnou přednost a to musí platit nejen u lékaře.

Ale třeba nám to ti starostové po krajských volbách ukážou, i když to vlastně nejsou politici, jak o sobě říkají.  Až budeme velet kraji, to to pofičí i v naší obci, slibují. Není nad holuby na střeše a bulíky na nose. Mají k tomu zdatné pomocníky, tentokráte bafuňáře, pardon, funkcionáře ČSTV. Ti se vůbec vyznají v hospodaření. Dokonce rozesílají dopisy, že jen oni dokážou financovat sport. No, nevím, nevím. Nechat zbankrotovat svou, kdysi jednu z nejziskovějších firem ve státě (Sazka), to už musí být opravdu borci.

Je smutné, co všechno vodnesla velká voda, ale ještě smutnější je, co všechno lidem neustále z hlavy vodnáší čas…

 

Petr Pošmourný

Předseda RV TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme