Nové moderní výukové modely pro záchranáře mohou omdlít i simulovat zvracení

18. 4. 2018

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje získala nové výukové modely pro nácvik ošetřování pacientů, které budou sloužit k výuce profesionálních záchranářů a lékařů záchranné služby. Figuríny mrkají, chrčí, instruktoři na nich mohou simulovat i záchvaty.

„Čím lepší naši záchranáři budou, tím více lidských životů mohou zachránit. Díky technologickému pokroku jim můžeme poskytnout velmi sofistikované trenažery, aby se jejich výcvik co nejvíce přiblížil skutečnému případu. Zvolili jsme model zhruba ročního batolete, pětiletého dítěte a dospělého, aby byly pokryty ty věkové kategorie, se kterými se záchranáři nejčastěji potkávají v praxi,“ uvedl náměstek pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

Královéhradecký kraj pořídil 11 nových modelů v rámci projektu „Výcviková a školící základna pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje - Věž vzdělávacího a výcvikového střediska Hradec Králové“ za 7,5 milionů korun včetně DPH, přičemž 85 % bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 5 % ze státního rozpočtu a zbytek uhradí krajská pokladna.

„Součástí dodávky je šest kusů velmi sofistikovaných simulátorů, jejichž technologické možnosti se lidskému pacientovi téměř dokonale přibližují. Zbylých šest modelů nemá tak pokročilé možnosti, ale na trénování běžných výukových scénářů bohatě stačí. Všechny zůstanou zde ve školicím středisku v Hradci Králové, kde je budeme využívat na výuku lékařů a záchranářů,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Takzvaný Hi-Tec pacientský simulátor může například otevírat a zavírat oči, hýbat hlavou, chrčet a modrat v obličeji, aby simuloval zástavu dýchání. Model může dostat záchvat a začne se třást. Vše ovládá instruktor přes tablet a pomocí mikrofonu zabudovaném v hrdle modelu může se záchranářem i komunikovat, jakoby šlo o skutečného pacienta.

„Konstrukce modelů zároveň umožňuje provádět reálné úkony, jako je zajišťování dýchacích cest, intravenózního nebo intraoseálního vstupu, provádění punkce hrudníku nebo tracheotomie,“ doplňuje mluvčí krajských záchranářů.

Instruktor může dokonce na ovládacím panelu určit, jaké zvuky se budou z figuríny ozývat. „Mohu tu nastavit, jaký je například poslechový nález na plicích a systém mi umožňuje velmi pestrou paletu nastavení – třeba oslabené dýchání v pravém plicním laloku nebo ozvy střevní peristaltiky. Tento model sice neumí vysloveně zvracet obsah, ale dokáže vydávat takové zvuky, které je věrně nasimulují,“ dodává Ivo Novák.

www.kr-kralovehradecky.cz
Lukáš Vaníček

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme