× Pohněme s tím. Společně!

Zahradníček: Zmízí autovraky z ulic Lokte?

6. 5. 2020

Zmizí autovraky z Lokte?

Poslanecká sněmovna na konci ledna schválila návrh zákona, který umožní obcím a městům jednoduše odstraňovat autovraky ze svých ulic. Přiblížila tak obce a města k jednoduššímu odstraňování nepojízdného autovraku, stojícího na jednom místě měsíce či dokonce roky. Faktem je, že kdyby tento návrh TOP 09 před rokem nepředložila, vláda by problém autovraků vůbec neřešila. Paradoxem je, že zatímco v roce 2018 byl podnět TOPky zamítnut, vzápětí přišli poslanci hnutí ANO s téměř totožnou legislativou.

Bez ohledu na politické zásluhy se ale domnívám, že by vedení loketské radnice mělo využít nového zákona k činům. Změna zákona umožňuje obcím vraky odstranit už ve chvíli, kdy nebude mít více než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanice SME a STK. Pokud novelu zákona schválí i Senát (což se dá předpokládat), nebude stát radnicím měst již nic v cestě k odstranění autovraků. Věřím, že by tak již letos v létě mohly zmizet autovraky i z loketských ulic, které nejenom hyzdí, ale zároveň blokují místo. Záležet tak bude už jenom na radnicích, jak novelu zákona využijí.

Petr Zahradníček

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 KARLOVARSKÝ KRAJ