Schwarzenberg: S takovým soupeřem neusnu

14. 1. 2013

Čekají vás tvrdé dva týdny. Jste rád za soupeře, jakým je Miloš Zeman?

Budeme v plném nasazení a budeme makat jako barevní. Bez práce nejsou koláče. Miloš Zeman je těžký politický kalibr. Na druhé straně však nehrozí, že bych v diskusi s ním usnul (směje se).

Zatímco u jiných kandidátů?

Tam bych usnul dozajista. Ale jména říkat nebudu.

Co vám řekla manželka, když jste jí v sobotu telefonoval?

Byla překvapená, samozřejmě. Jako každý jiný tomu nevěřila. Měla strašnou radost.

Přijede vás z Rakouska podpořit před volebním finále?

Je těžce postižená po nehodě, takže se velmi špatně pohybuje. Ale říkala, že by se na to snad přijela za čtrnáct dní podívat.

Kdy a co se podle vás v kampani zlomilo, že jste nakonec získal přes 23 procent hlasů? Předvolební průzkumy nic takového ani zdaleka nenaznačovaly.

Posledních pět dní jsem měl dojem, že by se mi mohlo podařit dostat se do druhého kola, ale že to bude s tak těsným výsledkem, tomu bych nevěřil. Myslím, že se na tom podepsala politizace volby. Dřív se na ni lidé dívali jako na volbu nějaké figurky bez pravomocí, ale pak, když viděli amnestii, jim došlo, že je to vysoce politický úřad. A šli volit v docela vysokém počtu.

Teď zcela jistě stojíte také o hlasy Jana Fischera, který skončil na třetím místě s šestnácti procenty.

Samozřejmě, stojím o hlas každého voliče.

Už s ním máte domluvenou schůzku, na které byste probrali případnou podporu?

Nemám, ale uvidíme, jestli se podaří schůzku zorganizovat. Já bych se s ním vždycky rád setkal, což o to.

Čím chcete nalákat nové voliče, které potřebujete, abyste po poměrně vyrovnaném souboji v prvním kole nakonec nad Milošem Zemanem vyhrál?

Ničím jiným než tím, co jsem říkal dosud. Já se neměním. Ve zkratce jim nabízím Karla Schwarzenberga, se všemi jeho lepšími i horšími stránkami. A ať se rozhodnou. Tato část kampaně se nebude příliš lišit od té minulé.

Bude se lišit tím, že proti vám stojí jediný soupeř, který vám nedá nic zadarmo. Už v sobotu říkal: Já jsem levice, on je pravice, já jsem proti vládě, on v té vládě sedí. Je pro vás příslušnost k vládě handicapem pro druhé kolo?

Jsem členem vlády, to nemůžu popírat. Podívejte se, když vláda dělá opatření, která jsme byli nuceni udělat – škrtat, šetřit a ještě je k tomu hospodářská krize – tak na to doplácí. To se děje všude, ať je vláda levá jako ve Španělsku nebo pravá jako ve Francii či Itálii. Lidi jsou na nás naštvaní. Tak to je.

Nemíníte se teď od vlády nějakým způsobem vzdálit, rezignovat na pozici vicepremiéra?

Ani mě nenapadne. Nevidím k tomu důvod. Budu-li za dva týdny zvolen prezidentem, tak potom všechno rychle složím, to je jasné.

Ve vašem volebním štábu se prý žertovalo na téma, že byste měl držet Miroslava Kalouska ještě dva týdny v ústraní, aby vám svou nepopularitou neodháněl voliče. Co na to říkáte?

Miroslava Kalouska považuji za vynikajícího ministra financí. Když se podíváte na stav státních financí, tak klobouk dolů. Každá vláda, která přijde po této, mu bude vřele děkovat. Ale s jeho účastí ve své kampani nepočítám. Zaprvé má spoustu věcí na práci a zadruhé, prezidentská kampaň není stranická. A na Hrad, po případném zvolení, se mnou Miroslav Kalousek nepůjde.

Řekněte voličům, proč by měli volit vás a ne Miloše Zemana.

Jsme v lecčems jiní. Tak třeba, co se týká hospodářství: trochu s ním souhlasím, pokud jde o investiční pobídky, ale jen v mírné podobě. Poněvadž když se to přežene, tak sem dostaneme jenom vandrácký průmysl, který teď přijde k nám, a když dají příští pobídku jinde, tak půjde zase jinam. Na rozdíl od Miloše Zemana si taky nemyslím, že už se mají teď, kdy ještě krize nedosáhla svého dna, do ekonomiky lít peníze. Byly by totiž naprosto promarněné. Je nutné je vložit do ekonomiky ve chvíli, kdy už křivka půjde nahoru.

Zmiňujete rovnou ekonomiku. V ní vidíte hlavní rozdíl mezi vámi dvěma?

Samozřejmě ne. Já jsem stoprocentní stoupenec solidarity nejen v Evropské unii, ale také v NATO. On, jak známo, tvrdě odmítal radar, když se o něm jednalo. Já byl pro. Já beru naše závazky mnohem vážněji. Také máme jiné názory, když by Česká republika měla v případě nutnosti vysílat ozbrojené síly do zahraničí. Vydobyli jsme si například vynikající pověst v Afghánistánu.

Myslíte, že se vám s Milošem Zemanem podaří dodržet to, co jste oba deklarovali včera v televizi, tedy že se ani jeden nepustíte do negativní kampaně?

Když jsou teď dva kandidáti, tak bych považoval za holé neštěstí, aby volební boj skončil tím, že kdokoliv bude zvolen, bude z volebního boje poškozený, pomlouvaný a zprzněný. To není pro institut prezidenta dobré. Prezident, bere-li tu funkci vážně, je poslední pojistkou státu. I když jsem byl občas nucen odpovědět na vyjádření prezidenta Klause, nikdy jsem na něj neútočil. To je můj postoj.

Nebojíte se toho, že ve vyhrocené kampani budou padat narážky na váš vyšší věk a zdravotní stav?

Podívejte se, já se nemůžu udělat mladším. Stárnutí, jak známo, je pouze jediná alternativa. Nechce se mi do ní, ale stejně mi nic jiného nezbude. Prozatím se mi však daří bezvadně. Jak jste viděl při debatách, jsem docela svěží. Jó, když sedím ve Sněmovně a poslouchám nekonečné kecy, tak to je příliš únavné. Ale jakmile se kolem mě něco děje, tak nemám problém. Vydržet volební boj se vším všudy a zároveň vykonávat práci na ministerstvu, na to musíte mít dobré zdraví. Obavy nemám.

V sobotu jste řekl, že ve srovnání s Václavem Klausem představujete změnu. V čem všem byste byl jiný prezident?

Na mnoha polích. Ať v zahraniční nebo domácí politice. Za nejdůležitější úkol bych považoval pokus o stmelení národa. Je zajímavé, že na toto téma přišel i pan prezident v novoročním projevu. Jen upozorňuji, kdo národ deset let vedl. Taky bych kladl velký důraz na další rozvoj právního státu, v čemž ještě pokulháváme. A určitě bych se s Václavem Klausem lišil i v postoji k Evropě.

Jak vnímáte Klausovu „nepodporu“ vůči vám, respektive jeho podporu Miloši Zemanovi?

Pan prezident se zná se Zemanem minimálně třicet let. Byli v Prognosťáku, ta parta se vždycky přátelila. Pak spolu upekli opoziční smlouvu, a jak ukazuje dlouholetá zkušenost z politiky, nejlepším svorníkem je vždycky společný kostlivec ve skříni (směje se).

Vy žádného kostliv                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 ce, kterého teď na vás někdo vytáhne, ve skříni nemáte?

Ještě jsem žádného neobjevil. Připouštím, že jsem se do velkých pokušení ještě nedostal. Ale nevím, co by na mě mohli vytáhnout. Určitě se budou poctivě snažit. Třeba se o sobě ještě dozvím, že jsem znásilnil nezletilého jezevčíka (směje se).

Ve druhém kole prezidentské volby podpořím Karla Schwarzenberga

Jiří Srstka bývalý ředitel ND (podpořil V. Franze): To není třeba vysvětlovat

V druhém kole prezidentských voleb podporuji pana Karla Schwarzenberga. A to naprosto jednoznačně. Důvody, proč jsem se tak rozhodl? To přece není třeba vůbec vysvětlovat. Myslím, že každý vidí, jaký je mezi oběma kandidáty rozdíl.

Jindřich Štreit fotograf (volil J. Dienstbiera): Jeho filozofie je mi bližší

Ve druhém kole prezidentských voleb pravděpodobně podpořím pana Karla Schwarzenberga. Jeho postoje, jeho filozofie jsou mi bližší než v případě Miloše Zemana.

Jan Hřebejk režisér (podpořil V. Franze): Není mstivý ani věrolomný

Podpořím Karla Schwarzenberga, nebude pokračovat v politice současného prezidenta a nebude používat lež jako prostředek politického boje. Volbou je rozumnější i pro nekomunistickou levici, není mstivý ani věrolomný. Lépe se v čele země historicky osvědčil král Karel nežli generální tajemník Miloš.

Petr Moos bývalý ministr dopravy (volil Z. Roithovou): Následuje Václava Havla

Určitě Karla Schwarzenberga. Odmýšlím si to, že je členem vlády. Pro mne představuje kulturu, kterou již na Hradě jako prezident zastupoval Václav Havel. Očekávám, že to bude prezidentství preferující noblesu, Evropskou unii a velmi důstojné zastupování Česka v zahraničí.

Jan Pirk kardiochirurg (volil J. Fischera): Zeman = minulost

Teď se, jak to vyjádřil Karel Schwarzenberg, národ musí rozhodnout pro budoucnost, nebo minulost. Miloš Zeman představuje minulost. Ať se lidé rozhodnou, jestli se chtějí vrátit k opoziční smlouvě. Já budu volit Schwarzenberga.

Ondřej Liška Strana zelených (volil T. Fischerovou): Teklo by víc becherovky

Proti Zemanovi, pokračovateli Václava Klause, osobně podpořím Karla Schwarzenberga. Zelení jsou nadále v opozici k asociální, antiekologické a euroskeptické vládě, jíž je TOP 09 členem. Je třeba zabránit zvolení Zemana, znamenalo by další destrukci veřejného prostoru v linii Klause, snad s rozdílem, že by u toho teklo více becherovky.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme