Schwarzenberg: Lékaři mě zkoumali – jdu do toho!

10. 1. 2013

Čtenář Husák: Není vám trapné se v tomto věku ucházet o prezidentský post?

Naopak! V mém věku jsem nabral tolik zkušeností i vědomostí, že jsem přesvědčen, že bych to měl využít ve prospěch České republiky, dokavaď jsem zdravý. Já jsem si pro jistotu právě nechal udělat důkladnou lékařskou prohlídku, zkoumali mě tři dny a vydali osvědčení, že jsem schopen ještě dlouhá léta poměrně fungovat. Proto jsem se definitivně rozhodl, že do toho půjdu. Stáří nemohu upírat, alternativa ke stáří je, že na to mám velikou chuť, takže jdu do toho!

Robert Čásenský, MF DNES: Pravicoví voliči si myslí, že byste se měli mezi sebou dohodnout, spojit se, aby se vaše síly s Táňou Fischerovou, Zuzanou Roithovou nebo Přemyslem Sobotkou netříštily. Uvažovali jste o nějakém spojenectví?

V celém svém životě jsem se nejraději spojoval s dámami.

Jiří Kubík, MF DNES: V roce 2010 jste se jako šéf novopečené TOP 09 vyjádřil, že když chcete mít v lese pořádek, tak musíte hajného udělat z největšího pytláka. Osvědčila se vám tato taktika?

Mirek Kalousek se osvědčil jako výborný ministr financí, který dokonce za to byl dvakrát vyznamenán jako nejlepší ministr financí v oblasti střední a východní Evropy. Bezesporu tento hajný svůj revír velmi dobře hájí. Jakožto prezident bych s ním doufám měl i nadále dobré styky jako s ministrem. Ale Hrad je Hrad a ministerstvo financí je ministerstvo financí. Na Hrad, kdybych byl zvolen, bych si vybral posádku, která je pro tento úkol nejvhodnější. Kancelář prezidenta je úřad, proto by tam měli jít především výteční úředníci. To není politicko-agitační místo, odkud se šíří ty či ony zvláštní teorie.

Divák z publika: Většina manželství končí rozvodem. Může s takovou atmosférou něco udělat prezident?

V naší společnosti se příliš snadno rozvádíme. Každé manželství je namáhavé, má své krize. To se člověk musí naučit zvládat. Dneska se při nejmenší těžkosti lidé rozvádějí. Nejvíc trpí děti, zatímco rodiče hledají své individuální štěstí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme