Vary na poslední chvíli sehnaly lidi do komisí referenda o kolonádě

5. 1. 2018

„Ještě ve středu to vypadalo na velký problém, od té doby nám ale telefony nepřestaly vyzvánět. Přestože členy volebních komisí nyní už máme, vítáme ještě další zájemce, kteří by byli ochotni se zapsat jako možní náhradníci. Tím, že jsou volby v lednu, někdo může snadno onemocnět,“ uvedl odpoledne mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Obyvatelé Karlových Varů by měli v referendu rozhodnout, zda chtějí nahradit stávající železobetonovou kolonádu z roku 1975 litinovou replikou architektů Fellnera a Helmera. Na konci minulého týdne však magistrát uvedl, že mu pro řádné zajištění hlasování schází 129 členů okrskových komisí.

Primátor města Petr Kulhánek se proto s žádostí o pomoc obrátil na ředitele městských organizací, členy komisí a výborů a další subjekty spolupracující s městem.

Ještě ve středu dopoledne městu chyběly desítky volebních komisařů. Minimální počet členů komisí přitom musí být podle zákona doplněn nejpozději do 8. ledna.

Jedna volební komise nestačí

S podobnými potížemi se Karlovy Vary potýkaly i v případě prezidentských voleb, jejichž první kolose uskuteční ve stejném termínu jako referendum. Obě hlasování se sice uskuteční ve stejném termínu, každé ale musí mít svou vlastní komisi. Jedna okrsková komise by proto nestačila.

Pro prezidentské volby městu koncem minulého týdne scházelo 65 lidí. Situaci mu pomohl vyřešit kraj, který do komisí vyšle své úředníky. „Na výzvu magistrátu zareagovalo 70 úředníků krajského úřadu, kteří se zapojí do volebních okrsků města Karlovy Vary,“ uvedla krajská mluvčí Jana Pavlíková.

S pořádáním referenda ale kraj městu už pomoct nemohl. „Podmínky pro účast ve volební komisi jsou v případě místního referenda přísnější, její členové musí mít trvalý pobytv Karlových Varech, což řada krajských úředníků nesplňuje,“ vysvětila mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Nedostatek členů volebních komisí trápil město i v říjnových parlamentních volbách. Naopak v Chebu, kde loni rovněž bojovali se slabým zájmem, se stav zlepšil.

„Komise už máme ustaveny. Máme stálé členy volebních komisí a ty doplňujeme pracovníky úřadu. Ve středu jsme absolvovali tříhodinové školení,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Problémy s obsazením volebních komisí tentokrát nezaznamenali ani v Sokolově či Ostrově. „Komise máme kompletní a stabilizované,“ sdělil ostrovský starosta Josef Železný.

První kolo prezidentských voleb a referendum o Vřídelní kolonádě se uskuteční 12. a 13. ledna. Členové okrskových komisí mají nárok na odměnu, která v případě referenda činí 1 100 korun, pro předsedu pak 1 400 korun. V případě volby prezidenta jsou odměny vyšší – členové komise dostanou 1 300 korun, předsedové o osm stovek víc. Pokud se volby protáhnou do druhého kola, celková odměna se zvýší o dvě stě korun. Částka však podléhá dani z příjmů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme