Vaněk: Projdou jen srdcaři, říká o dobrovolnících náčelník krušnohorských záchranářů

4. 11. 2022
Na šest desítek dobrovolných členů Horské služby bude v Krušných horách pomáhat v nadcházející zimní sezoně šestnácti profesionálním kolegům.
Podle náčelníka krušnohorských záchranářů Miroslava Račka se dá říct, že by bez dobrovolnické základny nemohla Horská služba fungovat.
Ale stát se jejím členem není nic snadného.

Proces vedoucí k dobrovolnému členství v Horské službě není jednoduchý a krátký. „Filtrem projdou pouze lidé, kteří jeví skutečný zájem u Horské služby fungovat,“ říká náčelník krušnohorských záchranářů Miroslav Račko.

"Ano, náročný proces přijetí jsem již u jednoho  zájemce zažila a i on se nakonec nedokázal poprat s tímto náročným nejen fyzickým zatížením, věřím však, že když má člověk touhu a srdce zapálené pro tuto činnost a miluje hory, vše se pak může podařit a podaří se mu stát dobrovolným členem". Konstatovala k tématu, Petra Vaněk, zakládající člen MO na Bublavě.

Počet dobrovolných pomocníků se podle jeho zkušeností drží v posledních letech na stejných číslech. „Průběžně ale dochází ke generačním obměnám. Nejvíce nových zájemců je aktuálně v okrscích na Božím Daru a Bouřňáku,“ doplňuje Račko.

Zdroj: iDnes.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme