Marihuana může ulehčit život vážně nemocným lidem, myslí si Antonová

24. 7. 2016

Několik generací jsme „odtrženi“ od smrti. Umírání a smrt se přesunuly z domácností do různých institucí, naši blízcí často umírají v nemocnicích a léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Smrt se tím pro nás stala abstraktní hrozbou a stejně iracionálně mnohdy přistupujeme i k vážným nemocem: mnoho lidí neřeší prevenci, a když nemoc vypukne, část pacientů odmítá spolupracovat s lékaři a uchyluje se k více či méně nebezpečným alternativním metodám.

Pacient s vážnou diagnózou musí mít právo spolurozhodovat o své léčbě, má právo i léčbu odmítnout – to všechno ale na základě přesných a srozumitelných informací. „Musíme tedy usilovat jednak o to, aby lékaři měli více prostoru pro rozhovory s pacienty, jednak podporovat otevřený přístup k nemocem,“ domnívá se kandidátka na senátorku za TOP 09, Stranu zelených a Žít Brno Barbora Antonová.

Pomoci mohou i různé neziskové organizace a aktivity. „Příkladem je například kampaň Měsíc raka, kterou loni vymyslela Lucie Bittalová a v níž letos společně se svými kolegy pokračuji,“ upozorňuje Antonová. Hlavním poselstvím kampaně je výzva ženám, aby nezanedbávaly preventivní gynekologické prohlídky. „Zároveň ale kampaň radí, jak se zachovat v případě, když nemoc propukne, a také jak naložit s posledními týdny života, pokud se nemoc dostane do neléčitelné fáze,“ doplňuje kandidátka na senátorku.

Právě v souvislosti s vážnými nemocemi by Antonová v Senátu ráda znovu otevřela téma užívání marihuany. „Ze své vlastní zkušenosti z léčby na onkologii vím, že velké množství pacientů marihuanu běžně užívá, protože mírní obtíže plynoucí z léčby, zlepšuje chuť k jídlu, uklidňuje a zlepšuje spánek. V současné době je ale u nás naprosto nesmyslná situace, kdy část pacientů s osvíceným, byť otevřeně nepřiznaným souhlasem lékařů užívá v podstatě nelegální látku – a čas od času je jejich jednání dokonce kriminalizováno,“ popisuje Antonová. Léčebné konopí na předpis je velmi těžce dostupné a přemrštěně drahé. Samozřejmě lékař se nemůže zaručit za účinky doma vypěstovaného konopí, ale na druhou stranu by průběžný sběr dat od pacientů mohl otevřít nové možnosti zacházení s touto látkou, která je levná, relativně bezpečná a velmi výrazně zvyšuje kvalitu života pacientů.

www.mesicraka.cz
www.hospicdoma.cz

 

Lenka Zemanová, asistentka Barbory Antonové

Brno, 25. července 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme