10. 6. 2014

Smogová situace kolem hlavního dopravního tahu Svatoplukova-Gajdošova je již dlouho dobu tristní. Radnice svoji nečinnost obhajuje komplikací ve výstavbě velkého městského okruhu. Bez ohledu na plánovaný harmonogram výstavby Vinohradských tunelů by však měla městská část dbát o zdravé životní prostředí pro své obyvatele. Jedna z velkých příležitostí, jak omezit prašnost je využití samosběrných a čistících (kropících) vozů. Nákup takového stroje není levnou záležitostí, lze však na něj čerpat dotace z operačního programu životní prostředí a to až do výše 90% pořizovací ceny vozu. Bohužel, radnice, tak jako již mnohokrát během volebního období, tuto možnost promarnila. Je to obrovská škoda.  Pokud o dotace na snížení emisí žádá obec, či městská část, má velkou šanci uspět. Příkladem může být Příbram, Újezd u Brna, Trhové Sviny, Jičín, Ostrava, Karviná, Bohumín, Český Těšín, Rychvald, Havířov nebo Opava.

A jak by to fungovalo? No snadno! Otevřené výběrové řízení na nákup vozu, jehož podmínkou by bylo, mimo uvedení jasných technických parametrů, například pohon na plyn, GPS pro online sledování, barva a logo Židenic. Každou noc by pak mohl jezdit po Gajdošově i Svatoplukově ulici a čistit a čistit a čistit. V plánovaných intervalech by pak mohl čistit i ostatní ulice. S nově zřízenou příspěvkovou organizaci pro správu zeleně navíc odpadá problém s obsluhou stroje, neboť řidiče tak jako tak potřebujeme i pro ostatní stroje. Podobně je to se servisem.

Zástupce radnice ale více zajímají jejich vlastní problémy a starosti obyvatel jsou jim lhostejné. Je na čase to změnit!

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme