22. 4. 2013

Na posledním zasedání Zastupitelstva MČ Brno-Židenice mne zaujala nejen vášnivá debata o stavbě centra Elliptica na ulici Gajdošova, ale vzhledem k mé profesi i dlouhá diskuze nad systémem přidělování dotací na kulturu, sport a oblast sociální. Jako člen sociální a zdravotní komise naší městské části jsem se na tvorbě podkladů pro rozhodnutí Rady aktivně podílel. Společně s ostatními členy komise jsme po více než dvouhodinové debatě dospěli k návrhu výše dotací pro jednotlivé žadatele. Bylo pro mne velkým překvapením, že se Rada městské části doporučením naší komise prakticky neřídila a většinu položek zcela změnila (z 21 žadatelů komisí doporučenou výši dotace změnila u 16 z nich). Této problematice se věnuji nejen jako člen židenické komise, ale také jako člen Komise zdravotní a sociální Rady města Brna a člen Komise pro zdravotnictví Rady jihomoravského kraje.

Stejně tak RMČ Brno-Židenice postupovala i v oblasti dotací pro sport a kulturu pro rok 2013. Oproti doporučení jednotlivých odborných komisí změnila výši dotace v 51 případech ze 72, to je prakticky u tři čtvrtiny z nich.

Ponechme nyní stranou, zda z celkové dotace 1,3 mil. Kč je dostatečné dát na sociální oblast 132 000 Kč, ponechme stranou i to, že Rada tuto částku ještě snížila na pouhých 108 tis. Kč, což je zejména u spoluvládnoucí sociální demokracie pro mě poněkud překvapivé a hrozivé zjištění. Ve svém věku a se svými zkušenostmi v oblasti zdravotnictví a sociální nehodlám komentovat vysvětlení pana místostarosty za ČSSD PhDr. Nesiby, že toto snížení je způsobeno schválením Zákona o církevních restitucích.

Zamyslete se, prosím, občané Židenic se mnou zda je vůbec za těchto okolností práce těchto odborných komisí smysluplná, když jejich doporučení Rada v takové míře ignoruje. Několikahodinová práce 3 komisí čítajících takřka 30 lidí byla tímto zcela zbytečná. Místo takto zcela nerespektovaných dvou hodin práce komise ze strany vedení židenické Radnice jsem se raději mohl věnovat svým pacientům a za tu dobu odoperovat například dva žlučníky.

MUDr. Libor Vyskočil, MBA

TOP 09 Židenice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme