Práce odsouzených je v ulicích vidět, libuje si místostarosta

24. 2. 2015

Víc než sto odsouzených k obecně prospěšným pracím uklízí veřejná prostranství v brněnských Židenicích. A podle tamního místostarosty Petra Kunce je jejich snaha vidět. Čisté ulice oceňují i lidé z městské části.
Alternativní trest obecně prospěšných prací v maximální výši tři sta hodin odsouzení vykonávají bezplatně a ve svém volném čase. „Někdo se možná bál konfliktů, ale žádné jsme nezaznamenali. Soud takový trest neukládá lidem s výrazným protispolečenským chováním,“ poznamenal Kunc s tím, že většinou jde o trestné činy jako například řízení pod vlivem alkoholu, neplacení alimentů a drobné krádeže.
Odsouzení se přihlásí na úřadě k výkonu trestu a sestaví si pracovní plán. „Podle časového harmonogramu je pak naši pracovníci namátkově kontrolují,“ sdělila vedoucí Oddělení výkonu trestu obecně prospěšných prací Probační a mediační služby Eva Janderová.
V budoucnu by se odsouzení mohli podílet i na obnově zeleně nebo likvidaci černých skládek. „Nemají ale dovolené pracovat se stroji nebo řeznými nástroji. Jejich pracovní náplň limituje požadavek na bezpečnost a ochranu zdraví při práci,“ dodal Kunc.

Brněnský deník, str. 3, autor: dv

Volby: