11. 5. 2015

V rámci revitalizace zeleně na Bílé hoře zde došlo k vykácení celé řady stromů, ve kterých často hnízdili ptáci. Židenická radnice se proto již v minulosti rozhodla umístit sem ptačí budky, aby ptáci nepřišli o možnost hnízdění ve své lokalitě. Již teď je patrné, že umístění budek nebylo zbytečné. Staly se novým domovem, pro celou řadu ptáků. 

‚‚Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody jsme provedli prohlídku všech budek. Ze 24 budek je obsazených 15 sýkorou koňadrou, 2 budky sýkorou modřinkou a 1 budka špačkem obecným,‘‘ uvedl Petr Kunc místostarosta Brno-Židenice pro životní prostředí. ‚‚Ve 3 budkách je rozestavěné hnízdo. Pokud by byla hnízda dostavěná, byly by obsazené všechny standardní budky, které jsme nechali v průběhu měsíce dubna instalovat,‘‘ dodal Kunc.

Samice sýkor sedí na vejcích nebo už na malých holátkách, špačci se zrovna líhli. Pokud se ve všech budkách hnízdění povede, vyletí v prvním hnízdění cca 140 mláďat. Je pravděpodobné, že část párů zahnízdí letos ještě podruhé, takže celkový počet bude ještě větší. ‚‚Mláďata budou opouštět budky asi za 14-18 dní. Rád bych proto všechny pozval v neděli 17.5. 2015 mezi 16. a 17. hodinou na Bílou horu na mláďátka se podívat,‘‘ uzavřel Kunc.

Klára Pěknicová, krajská manažerka

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme