3. 6. 2015

Pokaždé je to stejné. Vždy v létě čeká Brňany množství oprav, které jim zkomplikují cestu k bydlišti i ztíží hledání parkovacího místa u domovů. Často o plánovaných opravách nevědí a nemají se to kde dozvědět. Na pozdní informování si stěžují také některé radnice.

Židenické nedávno zaskočila uzavírka Stejskalovy ulice, která potrvá půldruhého roku. „Najednou se tam objevilo značení, že ulice bude uzavřená. Cesta domů se mi prodlouží. Rozkopané úseky budu muset obcházet,“ postěžovala si místní Klára Krejčí. Dělníci v městské části opravují souběžně několik ulic. „Mění kanalizační, plynové a jiné sítě,“ vypočítal už načaté práce místostarosta Petr Kunc

Nečekané opravy vadí i radnicím. Například minulý týden zaskočila starostu Žabovřesk Pavla Tyralíka rekonstrukce plynovodů v Bráfově ulici. „Dozvěděli jsme se o tom až necelý týden před uzavírkou ulice, když za námi přišli zástupci stavební firmy kvůli podpisu nějakých dokumentů,“ uvedl. 

Podle mluvčí jihomoravských policistů Petry Vedrové je takový postup v pořádku. „Dopravní značení stačí rozmístit týden před plánovaným uzavřením silnice,“ upozornila. A to i v případě, že o uzavírce je rozhodnuto i několik měsíců předem. „Pokud se vypisuje na opravu cesty stavební řízení, příslušný úřad od nás potřebuje stanovisko. Úředníci je často žádají dokonce ještě před začátkem řízení,“ dodala. 

Městské části podle mluvčí Brněnských komunikací Vladimíry Navrátilové často o menších údržbách vědět nemusí. V jiných případech jsou prý lidé informováni včas. „Když projednáváme konkrétní délku oprav a musíme změnit organizaci dopravy, městskou část kontaktujeme předtím, než nainstalujeme přechodné dopravní značení,“ tvrdí. 

Židenický místostarosta s tím nesouhlasí. „O opravách sice víme třeba i rok dopředu, ale pak se zničehonic objeví přechodné značky. Nemáme čas lidi informovat ani ve zpravodaji,“ podotkl Kunc. Podle něho je nepředstavitelné, že by si třeba někdo rok plánoval rekonstrukci domu a týden před zahájením zjistil, že tam nedostane kvůli výkopovým pracím žádnou techniku. „Proto se snažíme, když můžeme, s lidmi diskutovat o rekonstrukcích ulic, o nichž víme. Nabídneme jim alternativy parkování, aby se jich opravy dotkly co nejméně,“ vysvětlil místostarosta. 

Alžběta Nečasová

zdroj: Brněnský deník, 3.6.2015, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme