Proč se státní správa a samospráva nemají rádi?

4. 9. 2013

Téma článku: vztahy mezi státní správou a samosprávou

Cíl článku: vyvolat veřejnou diskusi

Se čtenáři článku se chci podělit o své zkušenosti s atmosférou na úřadech a panujících vztazích mezi státní správou – úředníky a samosprávou – zastupiteli.

S fungováním státní správy a atmosférou panující na úřadech jsem se začala seznamovat mnoho let před tím, než jsme vstoupila jako zastupitel do komunální politiky. Pracuji jako lektor a konzultant managementu a v průběhu let jsem mnohokrát pracovala pro různé úřady a instituce státní správy.

Vyslechla jsem od úředníků mnoho stížností na adresu volených zastupitelů. Převládající názor a nálada je znechucení a odpor. S trochou nadsázky lze tento vztah vyjádřit jednoduše tak, že volení zastupitelé jsou v převážné většině považovaní za škodnou, která pouze úředníkům komplikuje život.  Ne, že by některé stížnosti nebyly oprávněné. Věřím, že se vyskytují situace, kdy představitelé samosprávy požadují po úřednících kroky v rozporu s dobrými mravy a možná i se zákonem. Mnoho příkladů takového chování mi moji účastníci na školení – úředníci a vedoucí odborů popisovali a celkem nemám důvod jim nevěřit. Musím být spravedlivá, také se vyskytovala slova uznání a chvály na adresu některých členů zastupitelstva na některých úřadech.

Dalším dokladem potvrzujícím výše uvedenou atmosféru je zážitek z odborného školení pořádaného pro úředníky a členy samosprávy. Jako lektor jsem se opravdu dobře bavila. Školitel, podotýkám, že oblíbený a považovaný za velice kompetentního, dobře hrál na tuto strunu. Neověřil si sestavu účastníků a netušil, že mezi obecenstvem sedí nejen úředníci, ale i zastupitelé. Dopouštěl se na adresu zastupitelé dosti dehonestujících výroků na téma nízkého IQ a podobně. Úředníci pochopitelně vrněli blahem, že nalézají pochopení a zastání od takového odborníka.

Nyní jsem sama v roli zastupitele a radního. O svých osobních zkušenostech se zde podrobněji nebudu rozepisovat, zatím jsem s komunální politikou neskončila. Jen stručně shrnu, nelíbí se mi to. Samozřejmě existují fungující vztahy mezi zastupiteli a úředníky. Vidím to v případech, kdy zastupitel je ve funkci již více volebních období, své práci rozumí, pracuje a dokázal s úředníky navázat vztah. Vždy je to o konkrétních lidech.

Čtenář možná očekává, že nabídnu nějaké řešení ke zlepšení situace. Tak se to přece má dělat, nemůžeme pouze kritizovat, ale hlavně nabízet řešení vedoucí ke zlepšení.

Na základě svých zkušeností vidím, že pro nastavení dobrých vztahů mezi úředníky a zastupiteli má klíčovou roli vedení úřadu. A samozřejmě ochota zastupitelů skutečně pracovat.

Zuzana Kyliánová

zastupitel a radní

Maloměřice a Obřany

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme