Radní narychlo zadali stavební zakázky za 625 miliónů

Rada MČ Brno-střed schválila na svém zasedání 21.3.2012 zadání veřejných stavebních zakázek v nevídané rekordní výši 625 miliónů. Od 1.4.2012 je přitom účinná protikorupční novela zákona o veřejných zakázkách, která přináší řadu zpřísnění. Podle starosty Libora Šťástky prý to, že vyhlášení zakázek vyšlo na dobu konce starého zákona, je shoda náhod. O věrohodnosti tohoto tvrzení si jistě čtenář udělá názor sám. Další pochybnosti vzbuzuje i to, že radní rozdělili stavební zakázku za 625 000 000 Kč do šesti menších samostatných zakázek na fasády, okna, střechy, vodu, plyn, sportoviště, půdní práce a elektropráce. Od 500 miliónů Kč by se totiž radní nevyhnuli žádosti o stanovisko Ministerstva financí. Pro organizaci výběrového řízení rada MČ vybrala soukromou firmu Ikis, s.r.o.

Současný zákon o obcích stanovuje, že radě obce je vyhrazeno zabezpečovat hospodaření obce podle schváleného rozpočtu a provádět rozpočtová opatření v rozsahu stanoveném zastupitelstvem obce. Je však podivné, že rada sama rozhoduje o půlmiliardových zakázkách potajmu bez vědomí zastupitelstva a výborů zastupitelstva. Čerstvá novela zákona o veřejných zakázkách již nově stanovuje, že obec musí předložit ke schválení zastupitelstvu odůvodnění u veřejných zakázek nad 50 miliónů. Navíc je novou povinností odůvodnit účelnost veřejné zakázky, přiměřenost kvalifikačních požadavků, a obchodnětechnické podmínky i hodnotící kritéria ve vztahu k potřebám obce. Rozpočet MČ Brno-střed pro r. 2012 činí 457 mil. Kč, přičemž výnosy z nájmů bytů a nebytových prostor se předpokládají ve výši necelých 300 mil. Kč. Téměř celý výnos nájmů se pak používá na stavební zakázky na opravy bytového fondu svěřeného městské části.

Starosta Libor Šťástka uvedl, že tendry byly připravovány už od podzimu a prošly celým schvalovacím kolečkem v komisích radnice. Podle našich dosud zjištěných informací však zmíněné zakázky projednala pouze jediná Komise pro správu bytových domů, a to narychlo pouhý den před zasedáním rady MČ Brno-střed. Navíc, projednání zakázek bylo doplněno do programu dodatečně a členové komise dostali materiály tzv. "na stůl", to znamená, že si nemohli takto složité dokumenty předem nastudovat a museli se rozhodovat a hlasovat na místě v průběhu okamžiků. Při zjišťování dostupných informací samozřejmě spolupracujeme i s opozičními zastupiteli ostatních stran, kteří naše pochybnosti potvrdili.

U největší veřejné zakázky v historii městské části Brno-střed, která je násobkem celoročního investičního rozpočtu největší brněnské MČ, bych čekal podstatně pečlivější a transparentnější přístup, protože ze zkušenosti vím, že i úplné maličkosti se v komisích v případě potřeby odloží a projednávají se znovu a znovu. V souladu s právem zastupitelů na informace jsme již požádali o vydání příslušných materiálů, které prověříme, a případně se pak obrátíme s podnětem k antimonopolnímu úřadu k prošetření.  Investice v Brně-střed to negativně neovlivní, protože veškeré zakázky se mohou zadávat i jednotlivě, tak jak to dělá většina radnic, a nikoliv formou rámcové smlouvy za 625 miliónů na 4 roky, která zajistí pohodlné živobytí pár vybraným firmám a ostatní konkurence se na dlouhou dobu elimininuje.

A na závěr ještě jedna kuriozita. Tento článek jsem poslal k uveřejnění do zpravodaje MČ Brno-střed, protože se domnívám, že občané by měli být informováni o takových rekordních zakázkách. Vždyť se tyto zakázky realizují výhradně z nájemného občanů v obecních bytech, takže jde doslova o jejich peníze. Článek však redakční rada odmítla publikovat. Naštěstí od září 2012 bude účinná novela tiskového zákona, která zabrání cenzuře a dá v radničních periodikách přiměřený prostor i opozičním zastupitelům.

Ing. Bc. Bohumil Straka, Ph.D., zastupitel (TOP 09)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme