Čtvrtletí radniční (ne)činnosti: za hodně peněz málo muziky

16. 2. 2015

Dle analýzy TOP 09, která shromáždila statistické údaje z oficiálních zápisů a materiálů prvních devíti zasedání Rady MČ Brno-střed konaných od 25.11.2014 do 26.1.2014, radniční koalice pod vedením hnutí Žít Brno projednala pouze cca 250 programových bodů, z nichž méně než 100 bodů tvořily žádosti občanů a právnických osob. Přitom si koalice schválila nejvyšší počet placených - oficiálně či neoficiálně uvolněných zastupitelů ze všech radnic v celé ČR. Neúčast radních na zasedáních přesáhla 15%, v plném počtu se sešla Rada MČ jen dvakrát.

Očekával jsem, že starosta Martin Landa promění volební slogan Žít Brno, o úplně nejvíc nejlepší čtvrti v republice, v činy, a že zlepší řízení a činnost radnice. Statistika jeho vedení však šokuje: starosta je jako nezkušený řidič, který jede na půl plynu a ještě přitom dělá přestupky. I když má rekordní počet dobře placených rádců, neví co s volantem, a mezitím jeho pasažéři bezmocně přešlapují v čekárně třeba i čtvrt roku nebo více," sdělil Bohumil Straka, předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed.

Ze zápisu a materiálů poslední 10. RMČ, konané dne 9.2.2015, vyplývá, že rada až nyní zařadila na program množství 155 bodů, zahrnující přes 40 žádostí občanů a právnických podaných koncem loňského roku, 25 žádostí starších 2 měsíců, téměř 20 žádostí starších čtvrt roku, a přes 20 žádostí leželo na radnici dokonce již od komunálních voleb před 4 měsíci. Jedná se např. o žádosti o: privatizaci, dotaci, slevu z nájemného, revokaci usnesení, uzavření či prodloužení nájemní smlouvy, prominutí pohledávky, prodloužení lhůty, pronájem pozemku, půdní vestavby, použití znaku MČ atd.

Personální změny

Na základě informací poskytnutých úřadem MČ Brno-střed je zjevné, že za čtvrt roku působení nové Rady MČ došlo také ke značné fluktuaci zaměstnanců úřadu MČ Brno-střed, konkrétně z celkového počtu 260 zaměstnanců, 12 zaměstnanců odešlo a 12 bylo přijato.

‚‚Starosta Landa udělal z radnice průtokáč, v průměru každý týden někdo odejde a někdo nový přijde, na úřadu panuje chaos a nezdravá atmosféra. Tajemník čtvrt roku neexistuje, zastupující tajemník je od ledna nepřítomen, většina komisí rady MČ čtvrt roku nezasedala, tak není divu, že občané čekají celé měsíce na vyřízení jejich žádostí. Dlouhý program poslední rady čítající 155 bodů svědčí jasně o tom, že žádosti občanů se zoufale nahromadily, přitom velká část měla být projednána již v prosinci. Nejhorší je, že nečinností radnice jsou občané poškozováni, a vedle nepříjemností jim často vznikají i tisícové či desetitisícové škody. Kdy už konečně hnutí Žít Brno pochopí, že recese skončila a začíná odpovědná práce?" uzavřel Straka.

Bohumil Straka

předseda kontrolního výboru

Přílohy
DOCX Statistika prvních 9 zasedání Rady MČ Brno-střed .docx (20.1 kB)