Vaňousová: Aféra s fipronilem ukazuje, že takové přípravky by měly být na předpis

13. 10. 2017

Vejce, vaječné saláty, likéry, ale nyní už i pečivo, v těchto druzích potravin prokázaly německé úřady přítomnost toxického insekticidu fipronil, který je součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům určených pro malá zvířata. Nesmí se ale používat při ošetřování zvířat chovaných k produkci potravin. Přítomnost této látky se prokázala ve čtvrtině kontrolovaných vzorků, a v některých případech došlo i překročení hraničních hodnot. Vysoké dávky fipronilu mohou vést k závratím a pocitu nevolnosti.

Právě aféra s fipronilem, která zasáhla téměř všechny členské státy Evropské unie, ukazuje, jaké důsledky může mít rozvolnění pravidel pro distribuci některých léčiv. Dříve bylo možné koupit přípravek s obsahem fipronilu pouze u veterinárního lékaře nebo na předpis v lékárně. Dnes jsou přípravky s touto chemickou látkou volně prodejné ve zverimexu.

Celá aféra je typickým příkladem důsledků distribuce nebezpečných látek mimo odborně způsobilé osoby, jak to bohužel prosazuje současná podoba novely veterinárního zákona.

Je bohužel velmi časté, že při podávání antiparazitárních přípravků, zakoupených mimo odborná pracoviště, dochází k otravám psů a koček způsobených buď podáním nevhodného antiparazitárního přípravku, či nevhodně zvolenou dávkou. Kvůli volnému  prodeji fipronilu byly před několika lety kompletně vyhubeny včely  v Rumunsku v oblasti Ploiesti, což mělo dalekosáhlé ekonomické i ekologické důsledky.

Právě tyto nekompetentní zásahy do oblasti péče o zvířata mě motivuje, abych kandidovala ve volbách do poslanecké sněmovny a mohla tak lépe tlačit na to, aby se podobné legislativní úpravy řádně připomínkovaly odbornými profesními komorami. To se ovšem v současnosti neděje – a není to zdaleka jen problém veterinární péče.



MVDr. Radka Vaňousová

viceprezidentka Komory veterinární lékařů ČR

6. na kandidátce TOP 09 Jihočeský kraj pro sněmovní volby

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme